TDM ZONEFORUMTechnikaZawieszenie, koła, opony, hamulce (Moderator: Vivaldi)Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeby nikt nie zakładał już nowych wątków na temat łożysk)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeby nikt nie zakładał już nowych wątków na temat łożysk)  (Przeczytany 2999 razy)
XAimarX
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 29, 2010, 08:57:02 »

Szybkie pytanie bo nie mam przy sobie żadnej dokumentacji a piszę z telefonu  angel
Jaki jest moment dociągnięcia łożyska główki ramy?
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 29, 2010, 10:39:12 »

Najpierw dokręcasz 48Nm....potem popuszczasz i ostatecznie dokręcasz 16Nm.

Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 29, 2010, 10:46:21 »

Najpierw dokręcasz 48Nm....potem popuszczasz i ostatecznie dokręcasz 16Nm.

Ale dotyczy to tylko orginalnych łożysk kulkowych, montowanych fabrycznie. Przy łożyskach stożkowych nie ma to zastosowania.
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 29, 2010, 17:06:16 »

....no patrz....a przez chwilę byłem taki mądry........... deadeek

Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h

4tx

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 29, 2010, 17:22:20 »

Ale dotyczy to tylko orginalnych łożysk kulkowych, montowanych fabrycznie. Przy łożyskach stożkowych nie ma to zastosowania.

a dlaczego ?

ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie motocykl)
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 29, 2010, 19:27:17 »

a dlaczego ?

Z racji zupełnie innej konstrukcji łożyska.
XAimarX
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 29, 2010, 20:28:36 »

Czyli orientacyjnie ile powinno być przy kulkowym?
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 29, 2010, 22:33:17 »

Tyle ile podał Marchewa.
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h

4tx

« Odpowiedz #53 : Lipiec 01, 2010, 22:16:20 »

Tyle ile podał Marchewa.

Afro
a przy stożkowym więcej czy mniej ?

ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie motocykl)
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #54 : Lipiec 01, 2010, 22:57:09 »

Tyle ile podał Marchewa.

Afro
a przy stożkowym więcej czy mniej ?

A przy stożkowym po prostu musisz skasować luz.
Klamiak80
TDM User
Nowa Sól
60 km/h
**

TRX DRIVER

« Odpowiedz #55 : Lipiec 07, 2010, 23:11:22 »

I przy tym i przy tym trzeba skasowac luz ,i to jeszcze jak kto lubi i jaki motocykl , ja mam mocniej skrecona głowke ramy i działa mi jako amortyzator skretu , bo mi trzepało motocyklem powyzej 150 , a teraz izie jak po sznurku  deadeek

w ksiazce Kudłaty tego nie napisza  deadbandit
cobra442277
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #56 : Lipiec 12, 2010, 11:05:09 »

To ja podsumuję wymiany łożysk w kołach w TDM 900 5PS z 2002 r:
 Wszystko hula jak ta lala Yeaaah

Przód:   b6004 podwójnie kryte - 2 sztuki         wg serwisówki (str. 30  nr. kat. 93306-00420-00)

Tył:      60/28 podwójnie kryte - 2 sztuki         wg serwisówki (str. 32  nr. kat. 93306-07806-00)

Tył:      6206 podwójnie kryte - 1 sztuka         wg serwisówki (str. 32  nr. kat. 93306-20644-00)

Mam nadzieję, że komuś się przyda taka wiedza angel

Satrian
TDM User
Ostrołęka
120 km/h

« Odpowiedz #57 : Lipiec 31, 2010, 23:18:31 »

Po czym poznać że łożyska kół kwalifikują się do wymiany?

Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h

« Odpowiedz #58 : Sierpień 01, 2010, 09:24:20 »

Często zaczyna się słyszeć gwizd, buczenie i nadmierne grzanie piasty koła. Najlepiej sprawdzić je na zdjętym kole. Łożysko musi obracać się bez żadnych zacięć, nie może mieć luzu. Przy temperaturach jakie wytwarza pracujące łożysko nawet jesli jest kryte - smar znajdujący sie wewnatrz traci swoje własności.
Osobiście, po 20 -25 tysiącach wymieniam łożyska profilaktycznie. Koszt nieduży ( polskie łożyska, lub węgierski FAG - Koyo mogą bardziej boleć cenowo), a komfort psychiczny doskonały

Satrian
TDM User
Ostrołęka
120 km/h

« Odpowiedz #59 : Sierpień 01, 2010, 12:53:56 »

Kiedyś w starej CBR 600 F1 zauważyłem wyraźny luz na łożysku zębatki tylnej, na innych łożyskach luz był praktycznie niewyczuwalny lub minimalny. Profilaktycznie zmieniłem wszystkie łożyska. Motocykl od razu zdecydowanie lepiej się prowadził!  deadtop4
   Jak wyczuć nadmierny luz? Czy jeśli nie czuć go pod palcami, przy ruszaniu poosiowym pierścienia wewnętrznego, to jest ok?
Czy może użyć osi koła jako przekładni i przy jej pomocy starać sie wyczuć luz łożyska?
Czy luz kwalifikujący łożysko do wymiany da się wyczuć na założonym kole?
  U mnie objaw jest taki że czasem moto jedzie ok prosto, czasem (zazwyczaj) czuje wyraźnie że lewa ręka się prostuje (lekko ściąga) a czasem (rzadko) przednie koło lekko wężykuje tak jakby było luźne, niestabilne (niedokręcone) - raczej to nie shimmy, które u mnie z powodu kufra centralnego występuje w okolicach 40km/h.
  Po za szumieniem nie zauważyłem żadnych innych objawów dźwiękowych ale nie jestem pewien czy to z łożysk kół?
   Chyba profilaktycznie wymienię wszystkie łożyska na nasze SKFy. Wiem jakie potrzebne mi są symbole numeryczne ale nie wiem jakie powinny być literowe do kół motocyklowych. Napewno RS - podwójnie kryte ale na reszcie oznaczeń się nie znam.
   Na koniec wspomnę że przy dużych prędkościach, moto jedzie jak po sznurku (prawdopodobnie za sprawą efektu żyroskopowego).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 13:01:17 wysłane przez Satrian » Zapisane

Strony: 1 2 3 [4] 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: