Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Zawieszenie, koła, opony, hamulce
(Moderator:
Vivaldi
)Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeby nikt nie zakładał już nowych wątków na temat łożysk)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
Autor
Wątek: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeby nikt nie zakładał już nowych wątków na temat łożysk) (Przeczytany 2974 razy)
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
Odp: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeb
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 22, 2009, 00:13:48 »
Cytat: Kudlaty Listopad 21, 2009, 23:31:46
W którym 4TX masz trzy łożyska z tylu.
wydaje mi sie ze w tych od 96 ... rok znaczy sie
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
Odp: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i za
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 22, 2009, 00:21:40 »
Obaj macie rację....dwa łożyska w kole i trzecie w zabieraku z zębatką
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
Odp: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i zawieszenia, żeb
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 22, 2009, 11:27:43 »
Jak patrzę na "part list" do TDM z 1999 to w tylnym kole widzę 4 łożyska.
Jedno od strony hamulca, dwa od strony zębatki (te dwa są tego samego rozmiaru i wygląda na to, że wchodzą jedne za drugim) i jedno w piaście zębatki.
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 22, 2009, 18:16:09 »
kurde pomrocznosc jakas
albo gdzies jest w servisowce bład, sprawdze temat dokładnie... i upewnie sie, narazie sorki za zamieszanie tematu nie było...
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
«
Odpowiedz #34 :
Listopad 22, 2009, 19:19:41 »
Rzecz w tym, że w serwisówce faktycznie widać tylko 3 łożyska (2 koło + 1 piasta zębatki).
Na mój gust w kole powinno być dwa łożyska i w piaście zębatki również dwa bo na jednym to ta piasta zbytniej stabilności mieć nie będzie.
Warto by to ustalić
Do przyszłego sezonu dowiem się na 100% bo mam zamiar to rozkręcić
«
Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 19:21:46 wysłane przez elrond
»
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #35 :
Listopad 22, 2009, 19:50:27 »
dowcip polega na tym ze zmieniałem łożyska w 4tx dwa razy, ze dwa lata temu... i ostatnio w 3vd, zdziwiłem sie ze wypadły mi w sumie 4szt, bo dałbym sie porezać ze w tx były 3szt. no to sobie kuknołem do servisowki 4tx 1996 i widze 3 szt. kukam na fiszke 3vd (ktorą wkleiłem) i widze 4szt.... dlatego zamieszałem
mam tez koło od tx u siebie w wolnej chwili musze sprawdzic heheh bo nie zasne spokojnie
pewno mi sie zakodowały 3szt. łozysk bo najczesciej tyle jest w motocyklach.... lecytyne czas podac ehehh
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h
«
Odpowiedz #36 :
Listopad 22, 2009, 20:23:11 »
Siet, przecież koła w 3VD i 4TX są takie same, a co za tym idzie łożyskowanie też. Ale spoko można się w tym pogubić
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
Odp: Łożyska i simmeringi kół (kierownicy i wachacza i inne układu jezdnego i za
«
Odpowiedz #37 :
Listopad 22, 2009, 20:35:58 »
W manualu na 96 rok jak w ryj narysowane są dwa w kole i jedno w zabieraku...ale na liście części na 99rok rozrysowane są cztery...czyżby się coś zmieniało w późniejszych modelach 4TX?
kurde ...zmieniałem rok temu, ale za Chiny Ludowe nie pamiętam...rzeczywiście trza zamówić u gwiazdora Geriavit...
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
«
Odpowiedz #38 :
Grudzień 06, 2009, 10:24:10 »
Tak przy okazji niedoboru simeringów...
Zastanawiam się czy są one tak bardzo konieczne jeśli zastosujemy dobre, kryte łożyska. Przecież w samochodach stosuje się łożyska kryte bez dodatkowego uszczelniania simeringami.
Wiem, nigdy za wiele ochrony przed syfem...
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
«
Odpowiedz #39 :
Luty 06, 2010, 18:13:55 »
Tak przy okazji robót przy motocyklu:
Oficjalne stanowisko w sprawie ilości łożysk w tylnym kole TDM 850 4TX
Są CZTERY łożyska.
Od prawej:
- jedno przy tarczy hamulcowej
- DWA z drugiej strony koła (dwa łożyska tego samego rozmiaru jedno przy drugim).
- jedno w piaście koła zębatego.
cobra442277
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #40 :
Kwiecień 26, 2010, 17:00:35 »
To ja mam takie pytanie, może ktoś już wymieniał łożyska przedniego koła w 900?
Wiem, że mogę wyciągnąć i zobaczyć ale to jeden dzień bez motocykla a pogoda taka ładna!
Bardzo proszę o numerki, a wtedy za jednym podejściem się z tym uporam:)
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h
TDM 900/2003
«
Odpowiedz #41 :
Kwiecień 26, 2010, 17:09:58 »
a sciagnales wacpan serwisowke?
cobra442277
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #42 :
Kwiecień 28, 2010, 08:51:53 »
Przglądałem serwisówkę i fiszki i w tych ostatnich znalazłem oznaczenie b6004 przy łożysku wolałbym podwójnie kryte więc pewnie RS, ale o pierścieniach uszczelniających nic nie znalazłem.
Dlatego moje pytanie.
Może ktoś ma już za sobą wymiane w 5PS i napisałby jakie łożyska i pierścienie tam były.
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h
«
Odpowiedz #43 :
Kwiecień 28, 2010, 09:02:45 »
Cytat: cobra442277 Kwiecień 28, 2010, 08:51:53
Przglądałem serwisówkę i fiszki i w tych ostatnich znalazłem oznaczenie b6004 przy łożysku wolałbym podwójnie kryte więc pewnie RS, ale o pierścieniach uszczelniających nic nie znalazłem.
Dlatego moje pytanie.
Może ktoś ma już za sobą wymiane w 5PS i napisałby jakie łożyska i pierścienie tam były.
Jeżeli założysz łożyska podwójnie kryte , to w zupełności wystarczy że umyjesz te co są i nabijesz je ponownie.
cobra442277
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #44 :
Czerwiec 26, 2010, 09:09:54 »
Długo nic się nie działo bo praca pochłania, ale muszę w końcu podziałać
Mam przy okazji pytanie czy znacie oznaczenia łożysk w tylnym kole
w fiszce to tylko numer części:
93306-07806-00 i są 2 takie łożyska
93306-20644-00 i takie jest jedno
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Strony:
1
2