TDM ZONEFORUMTechnikaElektryka (Moderator: Vivaldi)ABC elektryki - problemy z ładowaniem i regulatorem
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: ABC elektryki - problemy z ładowaniem i regulatorem  (Przeczytany 4622 razy)
Misiek
TDM User
Piła
120 km/h

« Odpowiedz #15 : Styczeń 19, 2008, 20:08:29 »

Siema!
muszę tu nadmienić że Ikkkyo to fachman jakich mało w zabawach z prądem - ktoś jak LICHA w mechanice motórowej. Pamiętam jak parę lat temu naprawiał mi mietasa. Sprawa była taka że niby "serwis" w naszym mieście taki zajeb...i w ogóle a fura stała od stycznia do połowy maja. No to się wkur...em i pojechałem do Ikkyo, a ten ziomal na drugi dzień dzwoni że bryka zrobiona ii można zabierać  deadeek
Tak czy inaczej mam nadzieję, że to nie ostatni "manual" w jego wykonaniu i będzie ich z czasem więcej.

Dzienks Roberto  deadbeer

Misiek.
Kris
TDM User
Ełk
180 km/h

« Odpowiedz #16 : Styczeń 19, 2008, 21:38:23 »

Hej ikkyo deadbeer
Widzę że nadajemy na wspólnych falach, i jeśli będziesz miał problemy lub padnie Tobie regel to służę pomocą. Mam w pdf-ie schemat ideowy łącznie z wymiarami płytki drukowanej , do popularnego regulatora motocyklowego. Oryginalny regel zfajczył się , dwa miechy po nim taiwańska podróbka  również wyzionęła ducha deadfu i w końcu zmontowałem samodzielnie układ deadtop4
Chodzi jak strzałeczka tylko  wiadomo, troche większa od oryginału.
Tu link do regla http://kris.sterdam.net/regulator%203fazowy.pdf
Pozdrawiam Kris

ikkyo
TDM User
Piła
250 km/h

Nic się nie stało-na szczęście upadłem na głowę

« Odpowiedz #17 : Styczeń 20, 2008, 11:21:17 »

Ja mam w swojej właśnie tajwańską podróbkę.Na razie śmiga(od maja).Mam nadzieję,że dłużej niż Twoja,bo wolę jeździć niż naprawiać.Oryginał właśnie przeładowywał.Skapnąłem się,że coś nie halo jak rozrusznik po nocy tracił siły.Sprawdzam ładowanie a tam 18V!!! Cieszę się że po całej awanturze udało mi się wskrzesić aku i właściwie nic mu się nie stało.Dzięki za schemat-może się przydać

Ci którzy na trasie jadą wolniej niż ja to cioty
Ci którzy jadą szybciej to skończeni idioci
Kris
TDM User
Ełk
180 km/h

« Odpowiedz #18 : Styczeń 20, 2008, 11:32:55 »

Mój oryginał całkowicie zagotował akumulator, wracałem z trasy i dopiero w garażu popczułem dziwny swąd elektrolitu deadeek okazało się że miałem ok 25V ładowania, tylko cudem uniknęłem przepalenia modułu, natomiast akku wyparowało i poszło na straty deadflop.
Sezon pokaże czy nowy regel przejdzie testy wytrzymałościowe. Na razie zrobiłem na nim ok 200km i wszystko jest w porządku deadbeer
Pozdrawiam Kris

Przemkar
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2008, 20:10:07 »

Własnie kupiłem tdmke wszystko bylo cacy odpaliła ze startera  tylko po przejechaniu kilkudziesięciu km i zatrzymaniu maszyny nie mogłem odpalić jej ze startera i zapaliem na pych  po godzinnym ladowaniu akumulatora znowu zapalila ale po przejechaniu 5 km sytuacja sie powtórzyla co to może prosze o poradę.
maniek
Naczelny Degustator Kraju
TDM User
Silesia Superior
250 km/h

Vader Vader Vader :) fRaNtic

« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2008, 20:21:13 »

Ja bym się najpierw przywitał i powiedział coś o sobie.... deadeekani To tak poza tematem.
Co do tematu:
Napisz który rocznik maszyny i sprawdź najpierw akumulator/regulator napięcia, bo chyba nie masz ładowania.
W modelu 3VD czesto siada właśnie regler.

I can ride my bike with no handlebars..... Smiley

http://www.bikepics.com/members/maniek850/91tdm850/
Przemkar
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 12, 2008, 18:27:12 »

Sorki że nic nie napisałem o sobie ale byłem jeszcze pod wrazeniem swojej maszynki .Jestem z Mazur a konkretnie z Pisza i w końcu udało mi się kupić tą wymażoną maszynę TDMke.Na forsie nie śpię i stać mnie było na rocznik 92 ale zadbany i mały przebieg silniczek chodzi jak trzeba tylko ten prąd w akumulatorku sie zgubil.Posprawdzam wszysto na spokojnie i jak nic nie wymyśle to sie odezwę pozdro!
filemontek
TDM User
KROSNO
60 km/h
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 12, 2008, 18:48:10 »

Przemkar to się spiesz bo sezon tuż,tuż.....
StES
TDM User
Warszawa
20 km/h
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 13, 2008, 00:56:50 »

maniek dobrze gada. do '93 3vd mialy zle zaprojektowany regulator (przegrzewal sie). potem zmieniono konstrukcje. skoro masz rocznik '92 to sprawdz to na poczatek.

a tak poza tym zagladaj czesto do oleju - w koncu nie znasz jeszcze maszyny ;P
...i ludzie, na Boga, jak zmieniacie klocki to oczysccie wnetrze zacisku i nasmarujcie tloczki a dopiero potem je wciskajcie, bo potem taki ja kupuje moto i ma armageddon i 1000zl w plecy :>

Wszystkim preclom życzę spokojnej starości
Kris
TDM User
Ełk
180 km/h

« Odpowiedz #24 : Marzec 13, 2008, 01:54:26 »

Sorki że nic nie napisałem o sobie ale byłem jeszcze pod wrazeniem swojej maszynki .Jestem z Mazur a konkretnie z Pisza i w końcu udało mi się kupić tą wymażoną maszynę TDMke.Na forsie nie śpię i stać mnie było na rocznik 92 ale zadbany i mały przebieg silniczek chodzi jak trzeba tylko ten prąd w akumulatorku sie zgubil.Posprawdzam wszysto na spokojnie i jak nic nie wymyśle to sie odezwę pozdro!
Heya bracie EŁK się kłania. Mamy blisko do siebie, więc jak masz spaprany regel to dawaj do mnie, cos poradzimy. Też mam 92 i również dopadła mnie choroba dotycząca ładowania deadflop Skonstruowałem regulator z ogólnie dostępnych części więc jak coś trzeba to służę pomocą.  Jeśli potrzebujesz fachowca w Piszu to śmiało wal do Janusza C. Wszyscy mazurzanie wiedzą o kogo chodzi.

Jak się ociepli zawitaj w naszych progach... może ja zalecę, w końcu jedyna TDM-ka tak blisko Ełku:D:D
 deadbeer Pozdrawiam Kris

Przemkar
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 13, 2008, 20:55:15 »

Siemasz Kris dzieki za wsparcie jak będe miał kłopot z załatwieniem tego regulatora to bede cie prosił o wsparcie TdMek w okolicy jak na lekarstwo więc kazda dobra rada sie liczy.Jak naładuje poządnie akumulator to odpale maszyne i sprawdze ładowanie słyszałem ze jak na akumulatorku  będzie12V albo mniej przy włączonym silniku to na 100 procent regulator
Kris
TDM User
Ełk
180 km/h

« Odpowiedz #26 : Marzec 13, 2008, 22:34:32 »

Może jeszcze u Ciebie nic straconego tzn. musisz porządnie wyszorowac styki w kostce łączącej z reglem oraz sprawdzic masę regulatora. Najlepiej zapodaj dodatkowy przewód masowy i wkręc go pod sąsiednią śrubę. Wyeliminujesz w tenże sposób słabe "masowanie" regla , które niejednokrotnie doprowadza do wyparowania akku. Ja tak miałem deadmad 23V ładowania przez około 100km jazy deadeek Cud że moduł zapłonowy nie padł deadtop4 ale akku poszło w piz...
Życzę wytrwałości i sukcesywnej pracy w zdobywaniu japońskich tajników mikroelektroniki  deadlol
Joł deadbeer

Pozdrawiam Kris

Przemkar
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 14, 2008, 18:48:36 »

Siemasz Kris Własnie sprawdziłem napięcie podczas pracy silnika na klemach akumulatora i przy włączonych wszystkich światłach jest 13V znajomy mechanik powiedział ze to racze może być przyjarana jedna cewka na prądnicy i  nie doładowuje ale sprawdze jescze te styki na kostce w reglu siemasz i dzieki!
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h

SHL M11 '64

« Odpowiedz #28 : Marzec 17, 2008, 07:48:15 »

Sprawdź jeszcze czy napięcie (te 13V) utrzymuje ci się do wysokich obrotów. Jak spada, to prawie na bank masz problem z masą regulatora albo masą aku.

Pozdrawiam

Vivaldi,
SHL M11 '64
Przemkar
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 17, 2008, 19:29:22 »

Kto mi powie co moze sie dziać kiedy chodzi silnik : napięcie ładowania  na akumulatorku 13.5V,włączam lampy spada do 12.1V, pojeżdże  godzinkę na światłach i bateria pusta regulator wymieniłem na inny sprawny i ładowanie jest bez zmian czy ktoś słyszał o czymś takim?Huh
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: