TDM ZONEFORUMTechnikaModyfikacje i patenty (Moderator: Vivaldi)JAKA SZYBA TURYSTYCZNA???
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 ... 30 31 [32] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: JAKA SZYBA TURYSTYCZNA???  (Przeczytany 17843 razy)
Pływak 22
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #465 : Lipiec 06, 2010, 08:08:46 »

Siema. Kupiłem szybę MGG na Allegro. Ma  +/- 41 cm długości. Chciałem dłuższa ale koleś powiedział że to jest ryzyko wykonania, bo mają taka matrycę czy coś tam, że przy 45 cm tworzywo jest już poza matrycą i może wyjść ****ówka. TEST: w porównaniu z szybą oryginalną (30 cm) to jest po prostu bajka. Szyba MGG ma taki fajny profilek że przy prędkościach gdzieś od 80-90 km/h owiewka zdecydowanie kieruje powietrze centralnie w górę i go rozprzasza tak, że aż miło się zapier...Czy się schowam za nią, czy jadę wyprostowany od razu widac pozytywne zmiany. Przy niskich prędkościach także zauważyłem zmiany na lepsze. Jest dużo ciszej i nie wieje mi w czachę huragan. Szybkę MGG mam przeźroczystą - wygląda zajebiście i co ważne WIDAĆ przez nią drogę, a nie jak w przyciemnianych szybkach jak słonko się schowa za chmurą to juz drogi nie widać. Jedyny minus to to, że mogła by być łagodnie zaokrąglona na rancie na górze, a jest tylko jakby ucięta. Ale dali taką gumkę aby sobie założyć, żeby ten rant nie był taki ostry. jest No to się podzieliłem spostrzeżeniami. Smacznego... deadbeer
GrzesiekM
TDM User
Bielsk Podlaski
60 km/h
**

TDM 4TX 1997

« Odpowiedz #466 : Lipiec 06, 2010, 08:28:56 »

Ja mam szybę oryginalną i deflektor własnej produkcji i po wstawieniach deflektora i kilku testach mogę nie zamykać szyby do 110km\h  deadgrin

GG 8477333
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h

zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami

« Odpowiedz #467 : Lipiec 06, 2010, 11:30:51 »

Zmieniłem szybę - ten wynalazek z przed kilku postów - na oryginalną 3VD i nie dość że wieje mniej ale na większej powierzchni kierującego to jeszcze moto inaczej się prowadzi. Jakby szybciej w reakcjach, bardziej poręcznie, winkle też łatwiejsze i przechodzenie z 1go w 2gi prostsze i bardziej kontrolowane. Teraz powrót do projektu deflektorka i powinno być miodzio Smiley Też czuliście zmiany w prowadzeniu moto po tuningu szyby   deadeekani

so be it
Pływak 22
TDM User
20 km/h
*

« Odpowiedz #468 : Lipiec 06, 2010, 19:56:23 »

W prowadzeniu nie czułem różnicy...a może tez nie zwróciłem uwagi. Za to komfort podróży (brak wichury i duuużo ciszej) znacznie bardziej odczuwalny
Kamillo
TDM User
Warszawa
120 km/h

« Odpowiedz #469 : Lipiec 18, 2010, 22:22:28 »

Po przejechaniu ~4000 km z zestawem szyba mgg 45 cm + deflektor z forum TA, takie wnioski:
-jak nie ma wiatrów bocznych, to z tyłu kasku czasem słychać niski dźwięk- ogólnie do przeżycia i zasadniczo jest komfortowo
-przy bocznych wiatrach dmucha jak cholera i nie mam pomysłu co z tym zrobić, chyba taki urok tedzi
-w terenie zza deflektora niewiele widać, ale kto jeździ tdmą w terenie  deadeek Huh

ogólnie polecam, ciekaw jestem jak działa 45 cm + deflektor od vario touring
mrymek
TDM User
Cz-wa
120 km/h

Ja i Ona

« Odpowiedz #470 : Lipiec 23, 2010, 22:40:57 »

To i ja na gorąco po Chorwacji. Mam 45cm i deflektor z forum trampka. Do wiatrów nie mam zastrzeżeń, ale zauważyłem, że w miejscu przykręcenia deflektora do szyby (pod śrubami mocującymi, jak od kamienia), szyba popękała. Nie wiem, czy to od temperatury, bo miałem już z nią przejechane ok 3tyś km, ale stało się.
Jak teraz naprawić te pęknięcia, by szyba nie popękała dalej?
holywind
TDM User
Piła
20 km/h
*

TDM 900 '08

« Odpowiedz #471 : Sierpień 31, 2010, 22:33:27 »

Witam.
Ja akurat posiadam oryginalną szybę Yamaha 45 cm + deflektor z versji Vario Touring. Powiem tak- jest znacznie lepiej niż z krótką szybą oryginalną. 
Pierwsze kilometry z nową szybą + deflektor - to była istna euforia, rożnica jest jak dla mnie ogromna,  jednak z czasem emocje opadły i zacząłem dostrzegać pewne mankamenty.
Uważam, ze mój zestaw nie jest jeszcze idealnym rozwiązaniem, przy moim wzroscie 184 cm, strumien powietrza troszkę uderza w górną część  kasku. Jak schylę się troszkę - wtedy odczuwam braku wiatru - jest cicho i spokojnie.

Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do glowy - to zrobienie większej szybki deflektora i przykręcenie jej w miejsce tego od Variotouring. Starej krótkiej szyby nie będę kroić gdyż wizualnie nie będzie to zbytnio pasować. Muszę znaleźć w Pile bądź okolicy jakąś firmę która dokroi mi taki większy spojler - sądzę ze 5-6cm wyższy załatwi sprawę i nastanie cisza Smiley Gdyby ktoś znał firmę która robi takie rzeczy z plexi - proszę o namiary.

Pozdrawiam
Strony: 1 ... 30 31 [32] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: