TDM ZONEFORUMTechnikaElektryka (Moderator: Vivaldi)przednie oświetlenie - jak je poprawić?
Strony: 1 ... 17 18 [19] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: przednie oświetlenie - jak je poprawić?  (Przeczytany 10755 razy)
KruczeK
TDM User
Sulmierzyce
60 km/h
**

« Odpowiedz #270 : Czerwiec 11, 2010, 19:47:01 »

To już łatwiej i taniej będzie wsadzić ksenona, zwłaszcza że przy soczewce ksenon ładnie świeci.
Boryss
TDM User
Warszawa
20 km/h
*

« Odpowiedz #271 : Czerwiec 22, 2010, 15:52:42 »

Witam, widzę że xenony dobra rzecz, tym bardziej że u mnie są... bańki  deadeek Ok tylko teraz powiedzcie mi jakie H mogę w ich miejsce założyć?? Tylko nie mówcie że się nie da  deadlol
Pomóżcie czy mam już problem ze wzrokiem że nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, czy naprawdę nikt nie poruszył tego.
Mam to samo, bańki w lampach. Czy są jakieś H dostępne na "gwint" bańki, bądź czy założenie gniazd do któryś H jest dosyć proste?
ikkyo
TDM User
Piła
250 km/h

Nic się nie stało-na szczęście upadłem na głowę

« Odpowiedz #272 : Czerwiec 22, 2010, 16:54:44 »

Są(a przynajmniej były 2-3 lata temu) H4 z obsadką pod żarówkę argonową-pytaj w sklepach z częściami do kaszlaków

Ci którzy na trasie jadą wolniej niż ja to cioty
Ci którzy jadą szybciej to skończeni idioci
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h

zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami

« Odpowiedz #273 : Czerwiec 23, 2010, 08:56:31 »

stare bańki wraz z obsadkami można zastąpić H4. Kołnierz w odbłyśniku jakby stworzony ku temu (3VD) wystarczy odpowiednio podgiąć sprężynowe druciki co trzymają żarówkę i już. Kostkę do H4 kupisz w każdym elektronicznym/elektrycznym bo w motoryzacyjnych jakoś nie mogłem znaleźć   deadeekani   Nieco nie pasują gumowe uszczelnienia odnośnie wyjścia przewodów z kostek

so be it
MLX
TDM - Turystyk Dla Mnie
TDM User
GD/GSL - Gdańsk/Ustka
180 km/h

TDM 850 4TX '98

« Odpowiedz #274 : Czerwiec 28, 2010, 17:07:39 »

Hej!
Właśnie zaksenonowałem TDM tj. tylko światło mijania H1 w 4tx. Czekam aż się ściemni i zobaczymy efekty. Jak porobie zdjęcia to wstawie...
Jak narazie moge powiedzieć że koszt przetwornicy i żarnika to 60 zł, no i trochę własnej pracy przy montażu. Ale taka praca to przyjemność  deadtop4

Pozdro deadbandit

Edit.
Macie jakieś domowe sposoby na utawienie świateł, czy bez stacji diagnostycznej się nie obędzie? Bo nie chce nikomu wadzić tym ksenonem za bardzo police
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 17:12:54 wysłane przez MLX Lisu » Zapisane

marecki
TDM User
krakow
120 km/h

« Odpowiedz #275 : Czerwiec 28, 2010, 19:33:24 »

W celu sprawdzenia prawidłowego ustawienia świateł najlepiej jest siedząc na motocyklu ustawić go naprzeciw jasnej ściany w odległości 5m od osi przedniego koła i po uruchomieniu silnika, włączyć światło mijania. Górna granica światła powinna przebiegać 12 cm poniżej osi lampy, co odpowiada odległości 60 cm od ziemi. Ja dalem nieco nizej co by miec pewnosc ze nikogo nie bedzie oslepiac     deadbeer
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h

SHL M11 '64

« Odpowiedz #276 : Czerwiec 29, 2010, 10:56:34 »

Mi ładnie pan diagnosta sprawdził na przeglądzie i mam ustawione troszkę niżej niż ma być.. Migać i tak migają ..

Vivaldi,
SHL M11 '64
trucker73
TDM User
Lidzbark Warmiński
20 km/h
*

TDM 850 4TX '97

« Odpowiedz #277 : Sierpień 24, 2010, 21:14:03 »

Witam. Właśnie wstawiłem nowe żarówki i efekt jest lepszy niż przypuszczałem  Yeaaah
na krótkich H1 X-TREME POWER PHILIPSA a na długich H3 BLUEVISION PHILIPSA (o półkę wyższej X-TREME nie znalazłem na allegro)
jazda wieczorem jest nieporównywalnie lepsza a przede wszystkim LEGALNE żarówki. Polecam!
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h

« Odpowiedz #278 : Sierpień 25, 2010, 13:04:21 »

jeśli idzie o panów  police  to tak wpadło mi do głowy żeby zostawić mijania na zwykłej żarówce (3VD) a w drugim reflektorze wstawić xenona, w razie problemów można to jakoś wytłumaczyć że to tylko tak do długich czy coś w ten deseń, no bo przecież na mijania jest standard...co myślicie?

so be it
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h

SHL M11 '64

« Odpowiedz #279 : Sierpień 25, 2010, 13:28:56 »

xenon na długich niewiele Ci da - sam wiesz ile jeździsz na długich.. Co chwilę coś jedzie i trzeba zmieniać na krótkie.. dodaj do tego czas rozpalenia się palnika..

Vivaldi,
SHL M11 '64
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h

« Odpowiedz #280 : Sierpień 25, 2010, 14:10:18 »

Dokładnie, ja jestem na etapie rozkminki, czy nie załadować xenona do obu lamp. Drogowe obniżyć i jeździć na dwóch - ewentualnie tę drugą włączać w trasie lub w czasie szybszych przelotów, ale żeby świeciła niżej niż drogowe. W nocy jednak nie jeździ się za często. Poza tym spotkałem sporo opinii typu mając xenon nie potrzebujesz długich bo on naprawdę dobrze oświetla drogę.

Pozdrawiam

Sebaa
Kto umiera bogatszy ten wygrywa.
Życie jest pasmem straconych okazji.
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h

« Odpowiedz #281 : Sierpień 25, 2010, 15:51:44 »

miałem na myśli to żeby xenona założyć jako mijania lecz do klosza który normalnie działa dla długich, ja mam oba takie same więc nie ma różnicy w konstrukcji szkła. I w ten sposób miałbym 2 światła mijania, standardowe i xenonika, za dnia (a wtedy panowie niebiescy kontrolują) jeździć na żarówce a w nocy załączać xenona i byłoby myślę dość bezpiecznie dla portfela

so be it
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h

TDM 900/2003

« Odpowiedz #282 : Sierpień 25, 2010, 16:55:11 »

szkoda roboty wg mnie...
jakos niebiescy i stacja diagnostyczna sie nie przyczepily jeszcze do mojego xenona a nawet pan na stacje sprawdzil mi ustawienie xenona i wyszlo dobrze Smiley
ja temat rozwiazalem tak ze woze normalna zarowke i jak sie ktos doczepi i/lub bede chcial za granice wyjechac to podmienie w pare minut xenona na zarowke  (instalacja tak zrobione ze pozwala).
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h

SHL M11 '64

« Odpowiedz #283 : Sierpień 26, 2010, 07:36:04 »

Właściciele 3VD mają trudniej, do dzisiaj nie wiem, jak Mańkowi się udało upchnąć palnik bixenona w lampie, bez popuszczania stelażu ..  Yeaaah Sztuka chyba nie do wykonania w przypadku biexnona (palnik jest dłuższy o elektromagnes) przy panach  police

Vivaldi,
SHL M11 '64
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h

« Odpowiedz #284 : Sierpień 26, 2010, 13:55:10 »

dokładnie, w 3VD sprawa nie jest taka prosta i "na szybko" strasznie ciężko wymienić żarówke bez rozbierania plastików, nie mówiąc o grzebaniu w instalacji i podmiankach róznych kabelków. No nic, temat do przemyśleń...

so be it
Strony: 1 ... 17 18 [19] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: