Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Modyfikacje i patenty
(Moderator:
Vivaldi
)Poradnik - regeneracja tłumika drgań domowym sposobem.
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Autor
Wątek: Poradnik - regeneracja tłumika drgań domowym sposobem. (Przeczytany 189 razy)
KruczeK
TDM User
Sulmierzyce
60 km/h
Poradnik - regeneracja tłumika drgań domowym sposobem.
«
:
Czerwiec 21, 2010, 00:40:29 »
Witam
Chciałbym przedstawić mini poradnik nt. regeneracji tłumika drgań.
Pewnie większość zna ten banalny sposób, ale za namową kolegi Raffika prezentuje
Od razu zaznaczam, że nie jest to wszystko wykonane jakoś mega starannie, ani fotek nie robiłem z myśla ich prezentacji, po prostu mam małe zboczenie na punkcie dokumentowania każdej pracy przy swoich motongach no i trochę fotek zawsze machnę podczas prac
Potrzebne materiały:
-jakiś klej (superglue sprawdza się doskonale)
-kawałek dętki od auta, traktora, kombajnu (po prostu gumy nieco grubszej niż dętka rowerowa, która też można zastosować, ale to będzie trzeba skłądać ją kilka razy
)
-nożyczki
-maks godzinka czasu (można to zrobić dosłownie w 20 minut przy odrobinie wprawy)
-piwko wg uznanania, ja w pracy nie pijam
Koszty:
-superglue 1,30
-detka z reguly za friko
-nożyczki każdy ma
Zaczynamy naturalnie od wyciągnięcia koła (nie trzeba rozkręcać tyle co ja, ponieważ ja robiłem mase innych rzeczy przy tyle moto więc wywaliłem wszystko, wystarczy odkręcić ośkę i wyciągnąć koło)
Metod podparcia moto jest wiele, ja zawsze korzystam z podnośnika bo mi tak najłatwiej, podnosić można np. za puche wydechu, nic jej nie będzie, przynajmniej moja znosi to dzielnie, a do każdego smarowania łańcucha podnoszę za puche.
Przy okazji można sprawdzić luzy w wachaczu i lożyska w kole, moje są w stanie idealnym
Jak już mamy koło na wierzchu to przystępujemy do operacji.
Wyciągamy zębatke i widzimy to:
Wszystko myjemy (felgę, zębatkę, gumy) w czym kto lubi, ja używam nitro lub nafty, zależy co mam pod ręką.
Następnie zabieramy się za wycinanki (taki tam powrót do przeszłości i przedszkola
)
Bierzemy jedną parę gumek, przymierzamy do dętki lub jak ktoś lubi odrysowujemy bok i wycinamy takich kawałków 12.
Ja to zrobiłem na od**erdol bo nie ma się co zbytnio starać to i tak się ściśnie, tolerancja wymiarowa tego prostokąta jest spora (czyt. wycinałem na oko
)
I przystępujemy do przyklejania
Niestety chyba nie mam fotek z tego etapu prac, uciapałem ręce klejem i nie chciałem zasyfić aparatu
Po prostu na każdy bok przyklejamy po jednym plasterku, używając dosłownie 2-3 kropelek kleju.
Można również przykleić tylko po zewnętrznych częściach czyli po 2 plasterki na jedną parę gumek i przymierzyć zębatke i sprawdzić czy jeszcze jest luz czy już nie ma. Ja musiałem oderwać po jednym plasterku z każdej pary bo za nic w świecie nie chciała zębatka wejść w felge
A tak wygląda tłumik z przyklejonymi gumkami:
Przy składaniu warto użyć smaru lub kogoś ciężkiego
Ja używałem smaru i swoich 73 kg po prostu stając na zębatce i wciskając na chama, metoda bardzo pewna, że luzu już nie będzie
Potem wszystko składamy do kupy, może być tak że felga nie będzie chciała się zmieścić w wachacz. To oznacza, że zębatka nie weszła do końca i trzeba docisnąć ją ponownie lub rozchylić trochę wachacz i przy skręcaniu sama się dociśnie
Efekt: zero luzu w zębatce, moto już tak nie szarpie przy ujmowaniu i dodawaniu gazu.
Polecam !
Pozwalam na rozpowszechnianie tego na innych forach itp
oraz prosiłbym o dodanie tego na serwer do downloadu (jeśli mod uzna ten poradnik za przydatny i pożyteczny oraz warty publikacji) w formie pdf jeśli ktoś to wrzuci w pdf, jak nie to sam to zrobię na plik pdfu na dniach
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2010, 00:45:08 wysłane przez KruczeK
»
AVE
TDM User
Biała k/Wielunia
250 km/h
Odp: Poradnik - regeneracja tłumika drgań domowym sposobem.
«
Odpowiedz #1 :
Czerwiec 21, 2010, 09:00:02 »
ja poszedłem trochę dalej i dotoczyłem jeszcze nową tulejkę między łożyskiem i ośką która też miała luz + oczywiście wymiana łożyska.
Jak był luz na amortyzatorze to właśnie ta tulejka i łożysko są bardziej obciążone.
KruczeK
TDM User
Sulmierzyce
60 km/h
Odp: Poradnik - regeneracja tłumika drgań domowym sposobem.
«
Odpowiedz #2 :
Czerwiec 21, 2010, 20:44:36 »
Wersja pdf:
http://www.speedyshare.com/files/23069442/poradnik_-_tlumik_drgan.pdf
szalu nima ale inaczej nie umiem
Strony:
[
1
]
« poprzedni
następny »