Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Silnik i układ wydechowy
(Moderator:
Vivaldi
)dźwięk silnika na 3 biegu
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Autor
Wątek: dźwięk silnika na 3 biegu (Przeczytany 322 razy)
VIC
TDM User
Krakow
20 km/h
dźwięk silnika na 3 biegu
«
:
Czerwiec 19, 2010, 23:03:52 »
witam,
Moja tedzia na trzecim biegu wydaje charakterystyczne dźwięki-taki "suchy" dźwięk między obrotami 2000-3000. Niby nic się nie dzieje i to za bardzo nie przeszkadza ale na słuch jestem w stanie rozpoznać że jadę na trójce.czy ktoś ma podobne obserwacje i czy ten typ tak ma?czy może jest jakiś problem?
wojteks
TDM User
Krosno
20 km/h
Odp: dźwięk silnika na 3 biegu
«
Odpowiedz #1 :
Czerwiec 20, 2010, 11:08:14 »
Cytat: VIC Czerwiec 19, 2010, 23:03:52
Moja tedzia na trzecim biegu wydaje charakterystyczne dźwięki-taki "suchy" dźwięk między obrotami 2000-3000. Niby nic się nie dzieje i to za bardzo nie przeszkadza ale na słuch jestem w stanie rozpoznać że jadę na trójce.czy ktoś ma podobne obserwacje i czy ten typ tak ma?
No nie wiem, ja nie jeżdżę na obrotach poniżej 3000-3500. Nie wiem jak inni się wypowiedzą ale jazda z niższymi obrotami załatwia wał korbowy. To nie samochód który ma maksymalne obroty do 6000 (benzyna oczywiście) i maksymalny moment obrotowy koło 3000-3800 a można jechać przy 2000 a nawet niżej. Tedzia ma 8000 i moment obrotowy gdzieś koło 5000 więc przy 2000-3000 obrotów nie da się jechać chyba że chodzi o hamowanie silnikiem.
Jak chcesz jeździć na niskich obrotach to musisz inny motor kupić, armaturę jakąś.
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h
TDM 900/2003
«
Odpowiedz #2 :
Czerwiec 20, 2010, 11:32:49 »
yyyyyyy chyba Wojtek troche przesadziles... a szczegolnie przy 3VD, gdzie ciagnie totalnie od dołu...
wojteks
TDM User
Krosno
20 km/h
«
Odpowiedz #3 :
Czerwiec 20, 2010, 11:51:42 »
Cytat: raffik Czerwiec 20, 2010, 11:32:49
yyyyyyy chyba Wojtek troche przesadziles... a szczegolnie przy 3VD, gdzie ciagnie totalnie od dołu...
Ciągnąć może i ciągnie tego nie neguję, raczej chodzi mi o kulturę pracy silnika poniżej 3k prm i wydawany przy tym dźwięk. Jeszcze musielibyśmy zdecydować co to znaczy jechać. Jeżeli to znaczy utrzymać prędkość na 3 czy 4 i jeszcze przyspieszyć to to tak się nie da jechać, minimum to 3-3.5k rpm przynajmniej w moim przypadku.
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami
«
Odpowiedz #4 :
Czerwiec 21, 2010, 07:58:21 »
jeśli idzie o przyspieszanie to ciężka sprawa przy niskich obrotach ale toczyć się na 5 przy 2,5K podziwiając widoki i niskie spalanie to nie powinno zaszkodzić silnikowi, tak myślę. Co do dźwięku na 3 bo o tym mowa to jest to słaby punkt tedzi ale do póki nie wyskakuje to chyba nic wielkiego
so be it
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
«
Odpowiedz #5 :
Czerwiec 21, 2010, 09:01:56 »
U mnie w 3VD na trójce jest taki lekki gwizd, ale całkiem przyjemny. W 900 tego nie ma.
Jeśli chodzi o obroty to w 850 można w miarę sprawnie przyspieszać od 2,5 - 3 kRPM. W 900 niestety tak się nie da. Jazda poniżej 3,5 kRPM zwłaszcza na wyższych biegach przypomina ujeżdżanie lajkonika
. Może po modyfikacji airboxu się poprawi, ale na razie nie mogę się ogarnąć jeszcze po zakupie
Pozdrawiam
Sebaa
Kto umiera bogatszy ten wygrywa.
Życie jest pasmem straconych okazji.
przemomysl
TDM User
Toruń
20 km/h
«
Odpowiedz #6 :
Lipiec 27, 2010, 23:07:52 »
Witam
W mojej Tedzi też gwiżdże trzeci bieg
.
Pewnie, ze względu na jego popularność do wyprzedzania śmigania przez miasto.
Chciałem się tym zająć podczas zimowych mrozów, wcześniej zgromadzić materiały i zadzwoniłem do serwisu.
Okazało się, że dwa koła zębowate od 3 biegu kosztują jedynie (po rabacie) 1400PLN
To w połączeniu z uszczelkami i innymi rzeczani, które wyszłyby podczas naprawy stanowi niestety spory koszt.
Może ktoś z Kolegów ma jakiś sposób na w/w usterkę, albo zniszkę 80% gdzieś w serwisie?
Pozdrawiam
Derektor
czankete
TDM User
Gorzów Wlkp.
120 km/h
«
Odpowiedz #7 :
Lipiec 27, 2010, 23:28:56 »
Cytat: Sebaa Czerwiec 21, 2010, 09:01:56
W 900 niestety tak się nie da. Jazda poniżej 3,5 kRPM zwłaszcza na wyższych biegach przypomina ujeżdżanie lajkonika
. Może po modyfikacji airboxu się poprawi, ale na razie nie mogę się ogarnąć jeszcze po zakupie
...bez przesady z tym "lajkonikiem"
- w 5PS od chwili wejścia wskazówki na 3000obr/min maszyna rwie do przodu niezależnie od tego jaki masz zapięty bieg - i to bez ingerencji w airbox...
tobtiger
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #8 :
Lipiec 28, 2010, 15:50:14 »
Syndrom 3 Biegu !
Większość TDM ma z tym problem u mnie 3 klekocze jak bocian poniżej 3000 a powyżej już ładnie !
Sam osobiście miałem plan zobaczyć czy w innych tak chodzi ale ogólnie wszystkie 3VD maja z tym problem !
Pozdr.
seba9785
TDM User
Katowice
20 km/h
4TX 1998
«
Odpowiedz #9 :
Lipiec 28, 2010, 22:31:18 »
Witam
U mnie tez 3 bieg chodzi najgłosniej tak pogwizduje ale jazda ponizej 3tys nie nalezy do przyjemnych ,wiec to chyba norma w Tdm
marcotek
TDM User
Warszawa-Mysiadło-Łacha
60 km/h
tdm 900 '04 prev.3vd '92
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 24, 2010, 22:57:42 »
w 3vd wywala koło zębate 3 go biegu, w poprzedniej mojej tedzi się tak robiło, w końcu przepuszczał 3 bieg, następnie się wysypał całkiem.
W 4 tx rozwiązali ten problem. Niestety, jak ktoś ma 3vd, to będzie mu się w miarę eksploatacji 3 bieg sypał....
Kot zazwyczaj w WORKu
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 25, 2010, 09:28:32 »
z 3 w 3VD to jest tak że często się na nim wyprzedza choć to nie reguła i wtedy dostaje w dupę. Ja mam z 91 roku wersja makaroniarska po niewielkich przejściach, sporo nakulane i zero problemów z 3 biegiem. Aż dziwne ale jak na razie nic sie nie dzieje. Może to wyjątek potwierdzający regułę a może kwestia użytkownika i jego temperamentu...
so be it
Strony:
[
1
]
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
FORUM
-----------------------------