Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Elektryka
(Moderator:
Vivaldi
)akumulator - krótkie pytanie
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
Autor
Wątek: akumulator - krótkie pytanie (Przeczytany 218 razy)
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami
akumulator - krótkie pytanie
«
:
Maj 09, 2010, 15:59:38 »
jest tak: bez żadnych objawów padł aku,moto w garażu stoi, jeżdżony co kilka dni co najmniej 80km, silnik ledwo kręci więc prostownik 5Ah na godzinkę i odpalił od pierwszego, mała rundka i garaż. Dziś, powtórka z rozrywki znaczy prawie nie kręci. Podczas ładowania na prostowniku szybko spada wskazówka, myślę że aku umarło ale czy tak musi być?Jest bezobługowy, nie żelowy.
Pytanie: czy szybko spadająca wskazówka ładowania oznacza że bateryjka kaput?
«
Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 16:03:00 wysłane przez pawulon182
»
so be it
wojteks
TDM User
Krosno
20 km/h
Odp: akumulator - krótkie pytanie
«
Odpowiedz #1 :
Maj 09, 2010, 17:59:02 »
Jak się szybko ładuje to prawdopodobnie padła jedna cela. Aku do wymiany niestety. Inną sprawą jest prąd ładowania który nie powinien przekroczyć 1.4A (dla aku 14Ah).
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
«
Odpowiedz #2 :
Maj 09, 2010, 18:17:12 »
dzięki, tak właśnie myślałem bo podłączając ten prostownik miałem zamiar tylko sprawdzić czy faktycznie padła cela. Po podpięciu nawet nie chciał się ładować, wskazówka ani drgnęła...no to zakręciłem rozrusznikiem i dopiero wtedy aku wykazał oznaki ładowania. No nic, trzeba rozejrzeć się za baterią do 3VD hehehe
so be it
kaami112
TDM User
Myszków
20 km/h
«
Odpowiedz #3 :
Czerwiec 02, 2010, 10:24:52 »
Prostowniki działaja w ten sposob, że im większe akumulator ma napięcie, tym mniej prądu daje prostownik (akumulator rozładowany - 10,5V=max prądu na prostowniku). Zazwyczaj prostowniki maja pewne ograniczenie napięciowe (ładowanie akumulatora do napięcia 14,5V), gdy odłączamy aku od prostownika należy odczekać min 2h aż akum sie ustabilizuje i napięcie spoczynkowe zejdzie do ok 12,8V. To ze wskazówka ładowania na prostowniku szybko spada, oznacza że akumulator jest już w pełni naładowany. Jeżeli padjedna cela, akumulator ma automatycznie ok 2,13V mniej (jeżeli jest w pełni naładowany - tj. jeżeli gęstość elektrolitu wynosi 1,28g/cm3)
Moim zdaniem w tym przypadku mamy do czynienia albo z zasiarczeniem aku, albo ze zwykłym wyeksploatowaniem (zbyt niski prąd rozruchu). Mogą być też inne przyczyny, ale tego już na oko nie powiem, trzeba sprawdzić akumulator fachowo odpowiednimi przyżądami...
Gdyby ktoś potrzebował jakiekolwiek akumulatory (samochody, motocykle, ciężarowe, rolnicze) służę pomocą
Pozdro
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
«
Odpowiedz #4 :
Czerwiec 02, 2010, 23:03:59 »
cholera, konkretna i wyczerpująca odpowiedź. Kupiłem nowe aku, facio mi polecił takie a nie inne i po zalaniu i odczekaniu przepisowych 2 h moto odpaliło od pierwszego. Dokładnie tak jak piszesz, stare aku zasiarczone więc przyszedł czas na zmiany
so be it
Strony:
[
1
]
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
FORUM
-----------------------------