Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Zawieszenie, koła, opony, hamulce
(Moderator:
Vivaldi
)układ przwewodów hamulcowych
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
2
Autor
Wątek: układ przwewodów hamulcowych (Przeczytany 612 razy)
dziura
TDM User
Edynburg
60 km/h
Total Destruction Machine
układ przwewodów hamulcowych
«
:
Sierpień 03, 2009, 21:35:06 »
Witam
Powoli dojrzewam do kupna przewodów hamulcowych w stalowym oplocie (konkretnie firmy HEL). W związku z tym pytanie- jaki układ wybrać? Dostępne są trzy- taki sam jak oryginał; od pompy do prawego zacisku z drugim przewodem łączącym zaciski pętlą nad błotnikiem; zdwojony- czyli każdy zacisk ma swój przewód łączący go z pompką. Czy jest jakaś różnica między nimi (oprócz ceny)? Chodzi mi o wydajność, upierdliwość odpowietrzania itd...
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
Odp: układ przwewodów hamulcowych
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 03, 2009, 21:39:35 »
Witam!
Ja mam dwa przewody od pompy do każdego zacisku osobno. Wcześniej miałem opcję z trójnikiem. Żadnych różnic nie zauważyłem, hamuje tak samo, odpowietrzanie też tak samo upierdliwe
więc myślę, ze to kwestia gustu/ceny/dostępności...
Pozdrawiam
Sebaa
Kto umiera bogatszy ten wygrywa.
Życie jest pasmem straconych okazji.
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 03, 2009, 22:09:55 »
Miałem HEL'a u siebie - pojedyńczy od pompy do zacisku i dalej nad błotnikiem do drugiego zacisku...był wielki problem z odpowietrzeniem. Powietrze pozostawało uparcie w przewodzie nad błotnikiem chyba z godzinę, zanim złapałem ciśnienie na pompie. Chyba łatwiej pójdzie przy dwóch oddzielnych przewodach. Ale, tak, czy inaczej polecam - siła nacisku na klamkę pozostaje podobna, ale czucie i dozowanie hamulca o niebo lepsze. Uwaga przy dokręcaniu śrub w zaciskach -30 Nm - łatwo przekręcić aluminium
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
lucars
byle do piątku
Przyjaciele
Łyczanka/Łososina Dolna/Nowy Sącz
180 km/h
Triumph Speed Triple 01' 955i 120 KM
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 03, 2009, 22:37:18 »
Odpowietrzanie 2 osobnych przewodów na pewno jak pisze Marchewa jest łatwiejsze. Ale..... Jakiego systemu byś nie użył to będziesz zadowolony:-) hamulce żyleta
www.motoplaza.pl
Łojek
TDM User
Olsztyn
180 km/h
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 04, 2009, 11:03:52 »
U mnie jeszcze inaczej...
przewód od pompy do trójnika pod przednią lampą, a następnie dwa
oddzielne do zacisków. Taki układ mam od zakupu, więc o odczuwaniu różnicy
nie może być mowy
Z odpowietrzeniem walczę już sporo czasu, ale zawsze rano pierwsze wciśnięcie klamki
jest nieco głębsze niż kolejne
Był TDM 850 jest XTZ 750 Super Tenere
Lukas
TDM User
Śrem (Wielkopolska)
20 km/h
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 07, 2010, 22:11:04 »
Witajcie!
Zrobiłem mały remoncik hamulców tzn. czyszczenie, polerka tłoczków itd. Założyłem nowe przewody w oplocie( goodridge ), wszystkie oddzielne ( pompa - zacisk), odpowietrzyłem kilka razy i niestety jakiś ten hamulec mam dziwny... Klamka przedniego miękka jak diabli ( mogę nawet docisnąć ją do manetki), choć niby hamuje, tył też gorszy niż był... Kurde coś spieprzyłem czy co?
Może to wina klocków, mam jeszcze grube i wyglądające zdrowo oryginalne wiec ich nie wymieniłem!
Jestem mechanikiem amatorem wiec może coś doradzicie?
Pozdroo
Lukas
TDM 900
dziura
TDM User
Edynburg
60 km/h
Total Destruction Machine
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 07, 2010, 22:43:37 »
Cytat: Lukas Marzec 07, 2010, 22:11:04
Witajcie!
Zrobiłem mały remoncik hamulców tzn. czyszczenie, polerka tłoczków itd. Założyłem nowe przewody w oplocie( goodridge ), wszystkie oddzielne ( pompa - zacisk), odpowietrzyłem kilka razy i niestety jakiś ten hamulec mam dziwny... Klamka przedniego miękka jak diabli ( mogę nawet docisnąć ją do manetki), choć niby hamuje, tył też gorszy niż był... Kurde coś spieprzyłem czy co?
Może to wina klocków, mam jeszcze grube i wyglądające zdrowo oryginalne wiec ich nie wymieniłem!
Jestem mechanikiem amatorem wiec może coś doradzicie?
Pozdroo
Siema
Zrobiłem w końcu tak jak u Ciebie (nawt firma taka sama). Skok manetek zmniejszył sie o około połowę. Sprawdź, czy na pewno nie masz powietrza w układzie. Stalówki powinny być jak żyleta.
pozdro
PS. A jakie konkretnie klocki masz załozone?
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 08, 2010, 06:59:33 »
Na bank masz jeszcze powietrze. Stukaj w przewody, stukaj klamką a pojawią się jeszcze bąbelki w pompie ( albo pójdzie dołem).
Tak, jak dziura pisze - ma być kamień.
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
pawel
TDM User
Krakow
120 km/h
Yamaha TDM 850 4TX '01
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecień 28, 2010, 19:08:22 »
trzeba zalac nowe przewody plynem zeby wygonic powierze, bo nie da rady. Ja zrobilem to od 'dupy' strony. Dlugi wezyk igielitowy na odpowietrznik, nalewamy plynu do wezyka, luzujemy odpowietrznik, i pompka do roweru z koncowka do materacy, pchamy plyn do zbiorniczka. Dekiel zbiorniczka naturalnie odkrecony i trzeba dobrze pookladac papierem/folia itp zeby plyn nie pryskal bo lubi. Jak juz jest ciaglosc plynu w ukladzie, wtedy klasycznie przepompowac, ile sie chce, klamka.
A klamka twarda jak ....
droga woła, nie odmawiam
zakręt za zakrętem składam.
aż na którymś, Śmierć niecnota
otworzy dla mnie piekieł wrota
mrymek
TDM User
Cz-wa
120 km/h
Ja i Ona
«
Odpowiedz #9 :
Maj 24, 2010, 23:42:34 »
Odświeżając, czyli nie ma różnicy za wyjątkiem ceny, jeśli chodzi o układ oryginalny a ten zdwojony(2 osobne przewody)?
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #10 :
Maj 25, 2010, 07:04:50 »
Prawo Pascala mówi, że nie ma różnicy, ale w sportowych motocyklach stosuje się dwa osobne przewody od pompy do zacisków, bo to ponoć wydajniejsze rozwiązanie.
mrymek
TDM User
Cz-wa
120 km/h
Ja i Ona
«
Odpowiedz #11 :
Maj 27, 2010, 22:18:27 »
Jeszcze jedno, dziś w serwisie Yamahy pytałem się o stalowe przewody, a Pani pyta się czy jest ABS, ja tak, a Ona mówi, że do wersji z ABSem nie ma przewodów. Zatem, jakiej firmy przewody do ABSu?
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #12 :
Maj 27, 2010, 22:58:56 »
Cytat: mrymek Maj 27, 2010, 22:18:27
Jeszcze jedno, dziś w serwisie Yamahy pytałem się o stalowe przewody, a Pani pyta się czy jest ABS, ja tak, a Ona mówi, że do wersji z ABSem nie ma przewodów. Zatem, jakiej firmy przewody do ABSu?
... temat do zrobienia bez problemu.. tam gdzie zastosowano gumowe przewody tam można zastosować stalowe, chętnie podejme sie tematu
PS tedzia, który rok ?
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
mrymek
TDM User
Cz-wa
120 km/h
Ja i Ona
«
Odpowiedz #13 :
Maj 27, 2010, 23:12:58 »
2005
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #14 :
Maj 27, 2010, 23:17:21 »
no to w/g prawideł przewody powinny być wymienione, co nie znaczy ze kolejne 15 lat nie dadzą rady ... jak w większości latajacych 3VD hehehe
odezwę sie na priva, cos wymyślimy
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Strony:
[
1
]
2
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------