Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Inne pierdoły
(Moderator:
Vivaldi
)Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam !
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
3
[
4
]
Autor
Wątek: Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam ! (Przeczytany 2328 razy)
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h
TDM 900/2003
Odp: Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam !
«
Odpowiedz #45 :
Maj 06, 2010, 19:55:46 »
transformatorowa moze byc ?
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h
SHL M11 '64
«
Odpowiedz #46 :
Maj 07, 2010, 13:54:15 »
Lepsza taka do rynien
(zaoftopował modafaker..)
Vivaldi,
SHL M11 '64
k2
TDM User
Swietochłowice
60 km/h
«
Odpowiedz #47 :
Maj 07, 2010, 18:49:52 »
Cytat: Satrian Maj 06, 2010, 19:38:25
użyjemy się kawałka plastiku tego samego rodzaju co nasza owiewka np ABS (telefony komórkowe z takowego są wykonane).
Wszystko się zgadza, tylko zwykle telefony wykonane są z mieszaniny PC/ABS przez co materiał jest bardziej wytrzymały. Osobiście nie wiem jak będzie się zachowywał po ponownym podgrzaniu (w sensie czy nie będzie za bardzo kruchy). Proponuje poszukać jakiegoś elementu z ABSu - każdy element z tworzywa powinien być oznaczony z jakiego rodzaju tworzywa jest wykonany.
Satrian
TDM User
Ostrołęka
120 km/h
«
Odpowiedz #48 :
Maj 10, 2010, 21:51:57 »
Grunt to ciepełko do przetapiania
. A na obudowie od mojej starej N... był znak >ABS< ładnie łączył przełamany plastik i sam dobrze się formował i szlifował - jak oryginał. Sądzę że będzie to wytrzymalsze od maty i żywicy które kiedyś zwykłem stosować i które czasem poprostu odwarstwiały się od plastiku.
Jak tylko będę miał to zarzucę zdjęcia z elementami naprawionymi ta metodą.
Pierwszy film z muzyką
http://www.youtube.com/watch?v=3vO0wp-wKtU&feature=channel
KruczeK
TDM User
Sulmierzyce
60 km/h
«
Odpowiedz #49 :
Maj 18, 2010, 01:06:48 »
Ja może jako amatorski "tjuner" i reanimator, za to dysponujący profesjonalną spawarką do plastiku, dodam że nie warto na pęknięciach bawić się w włókno szklane tylko oddawajcie do spawania
Jeśli pękniecie nie jest duże a majster kumaty to nawet bez malowania będzie się można obejść spawając tylko z jednej strony (choć wiadomo igła to nie będzie i jest ryzyko delikatnych odkształceń) a przy większych pęknięciach spawanko z dwóch stron i niestety szpachlowanie i malowanie, ale gwarantuję, że w miejscu spawu już nie pęknie
przynajmniej ja trochę kiedyś stuncąc i łamiąc zadupek 3 krotnie miałem 3 spawy na nim
co do dziur czy ubytków a nawet uchwytów, wszystko da się dorobić i wstawia się normalnie łate z jakiegoś starego elementu i wspawuje się i śladu nie ma, można sobie nawet ja podoginać pod temp do porządanych kształtów.
z matą jest za dużo roboty, brudzenia się, szlifowania, szpachlowania. wygładzenie nadkola (w sumie to dorobienie kawałka 30x20cm) w poprzednim sprzęcie zrobione właśnie z włókna szkalnego pochłąneło jakieś 5 godzin samego klejenia maty potem tyle samo szpachlowania i szlifowania. poza tym masa użerania się z mikro dziurami. malowanie samo to była tylko formalność
co do spawania lutownicą, niezbyt to sobie wyobrażam
a wyobraźnię mam pokaźną ;P lutownicą się tylko "łapie" dwa elementy, żeby się nie rozpadły w trakcie spawania
malować niby coś tam maluję, ale to raczej na razie nauka
tę część zabaw na razie powierzam tacie, choć TDM już wyjdzie spod mojego pędzla
sie rozpisalem...
Satrian
TDM User
Ostrołęka
120 km/h
«
Odpowiedz #50 :
Maj 18, 2010, 22:58:10 »
Lutownica to prowizoryczne rozwiązanie ale skuteczne i najtańsze. Naprawdę działa, mam dwa elementy tym sposobem naprawione i do tej pory się trzymają a były pęknięte na pół. Zgrzewałem jednostronnie więc nie uszkodziłem lakieru zbyt mocno i wygląda to całkiem, całkiem kilka nalepek i miodzio
Podkreślam że to metoda czasochłonna!
Pierwszy film z muzyką
http://www.youtube.com/watch?v=3vO0wp-wKtU&feature=channel
Strony:
1
2
3
[
4
]
« poprzedni
następny »