Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Inne pierdoły
(Moderator:
Vivaldi
)Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam !
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
[
3
]
4
Autor
Wątek: Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam ! (Przeczytany 2343 razy)
archivi
TDM User
Rzeszów/Jasło
120 km/h
Odp: Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików, czyli...zrób to sam !
«
Odpowiedz #30 :
Październik 09, 2009, 17:07:42 »
a to pytanie bede mial i ja...
odnosnie nanoszenia bez zaciekow - mozna nanosic poprostu minimalne warstwy lakieru, tak zeby po kazdej warstwie robil sie lakier jakby "matowy"? bo i tak to idzie potem pod polerke... czy lepiej chlapac grubszymi warstwami bardziej ryzykujac powstanie ewentualnych zaciekow?
z bezbarwnym oczywiscie to nie przejdzie z powodu uwolnienia utrwardzacza bo sam proces nanoszenia lakieru pewnie wydluzy sie z powodu wiekszej ilosci cienkich warstw...
gg: 421580
e-mail: archivi na wp.pl
zont
TDM User
Siemianowice Śląskie
120 km/h
«
Odpowiedz #31 :
Październik 09, 2009, 17:14:11 »
archivi
z tego co mówił pan w sklepie kolor w kilku cienkich warstwach - do pokrycia, uprzednio lakierując szpachlowane miejsca ale to tylko to instrukcja pana w sklepie nie lepiej wypowiedzą się praktycy
Marchewa - miszczu, autorze podręcznika: "Malowanie, lakierowanie, klejenie plastików w praktyce czyli...zrób to sam !" do dzieła
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #32 :
Październik 09, 2009, 18:06:57 »
Z bazą nie ma filozofii - i tak po wyschnięciu jest matowa, a schnie dosłownie po 5 minutach...wystarcz
y dwie warstwy nakładane jedna po drugiej.
W przypadku klaru, im więcej czasu mamy na robienie przerw w malowaniu tym efekt będzie lepszy. Oczywiście, po położeniu warstwy klaru za dwadziescia minut możemy położyć jeszcze jedną warstwę...a nawet trzecią. Tylko zbyt gruba warstwa świeżego klaru może po całkowitym wyschnięciu skutkować tzw. skórką pomarańczy- zależy to też od jakości lakieru (różna ilość substancji stałych i skłonność do tzw. skurczu)
Ja nakładam warstwy klaru w odstępach jednodniowych, za każdym razem szlifując na mokro papierem 1000-1200. Kiedy spojrzymy następnego dnia pod swiatło zauważymy malutkie górki i dołki na lakierze. Chodzi o to, żeby te górki sie nam nie sumowały po każdej warstwie...no i żeby złapać przyczepność dla następnej warstwy klaru.
Malując klarem musimy złapać moment, kiedy ładnie się rozlewa na powierzchni i w tym momencie skonczyć, żeby nie poszedł zaciek...ale sorry - tego się na da nauczyc z książki - trza trochę popróbować
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #33 :
Październik 09, 2009, 21:30:01 »
ja tylko jako spawacz, dodam ze spawane tworzywa jest duzo lepsza metoda naprawy "plastików" i niedroga obecnie.... żywica to dawny sposób naprawy... nie polecam kombinowania z zywica szkoda czsu.. no chyba ze mamy owiewki z włokien...
ot tyle...
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Mirek
TDM User
Katowice
180 km/h
«
Odpowiedz #34 :
Październik 10, 2009, 21:19:52 »
Cytat: sietmen75 Październik 09, 2009, 21:30:01
ja tylko jako spawacz, dodam ze spawane tworzywa jest duzo lepsza metoda naprawy "plastików" i niedroga obecnie.... żywica to dawny sposób naprawy... nie polecam kombinowania z zywica szkoda czsu.. no chyba ze mamy owiewki z włokien...
ot tyle...
100% racja
AVE
TDM User
Biała k/Wielunia
250 km/h
«
Odpowiedz #35 :
Październik 10, 2009, 22:03:47 »
było wcześniej, naprawa plastików
http://www.bdz.com.pl/?id=Film
. Ciekawe czy opalarka dałaby radę.
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #36 :
Październik 10, 2009, 22:12:26 »
da rade z odpowiednia dyszą... cały widz w tym ze 0,5 kg drutu do spawania potrafi kosztowac np. 80 zł... a za naprawe np. czachy zapłacimy od 20 do 100 zł 100 to tak za dosc mocno rozwalona...
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #37 :
Październik 10, 2009, 23:19:09 »
...przeca żym napisoł, że spawanie plastkim daje najbardzij profesjunalny efekt
Jeśli uważasz, że jesteś najmądrzejszy na drodze, to uważaj za innych - bo wszyscy inni są głupsi...
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami
«
Odpowiedz #38 :
Styczeń 15, 2010, 14:58:30 »
warto nad naszym polem operacyjnym rozwiesić folię malarską np między ścianami, malując detale auta bez tego miałbym kropeczki tynku w lakierze a tak będzie ok, z sufitu nie będzie leciało nanobadziewie na świeżutki lakierek a rozbudowując taki namiot mamy gotową pseudokomorę lakierniczą, tylko o wentylacji pamiętać
Co do tlenu z butli należy wiedzieć że reaguje on z tłuszczami dość energicznie i w skrajnych przypadkach dochodziło do małych eksplozji więc rękawiczki wdziać wypada gmerająć przy zaworze. Ja właśnie z biologicznym będę malował swoją tdmkę za jakiś tydzień, facet się zna i za litr najlepszego czarnego lakieru matowego z dedykowanym utwardzaczem ok 100pln wychodzi, plastiki zdjęte, szpachla, inna chemia przygotowane ech i do dzieła heh
so be it
Gryf555
TDM User
Polska północno-wschodnia
20 km/h
«
Odpowiedz #39 :
Styczeń 18, 2010, 12:04:38 »
a ja mam taką prośbę....mianowicie poszukuje naklejek na boczne plastiki TDM 900 z tym ze mój motocykl jest koloru czarnego, mam po części opracowane graficznie w corelu, ale może ktoś ma coś lepszego niż ja......patrzyłem w różnych miejscach, sa dostępne, ale nie na czarny kolor....naklejki sa srebno- grafitowe ale mogą być tylko srebne...
oczywiście zapłacę.....
pawulon182
TDM User
Łódź
120 km/h
zapobiegam trzęsieniom ziemi owczymi pęcherzami
«
Odpowiedz #40 :
Kwiecień 23, 2010, 23:37:45 »
pomalowałem plastiki na czarny mat, BożżccHE jakież to piękne wyszło...niestety jest 1 feler, mianowicie widać każdą, słownie KAŻDĄ ryskę, smugę, nawet dotknięcie nie mówiąc już o zabrudzeniu, to tak na marginesie jakby komuś się zachciało na matowy kolor malować...
so be it
fizol
TDM User
Poznań;Mochy
20 km/h
«
Odpowiedz #41 :
Maj 05, 2010, 17:36:27 »
witam,
niestety po sobotnich oględzinach drogi z odległości kilku cm, przez moją tedzię i mnie muszę zainteresować się tematem malowania czachy i boczku pod zbiornik
w necie znalazłem naklejki na moją maszynę
http://www.grafnet.eu/naklejki/oryginalne/foto/yamaha/tdm%20850%202000-2001/tdm%20850%202000-2001.htm
i mam pytanie czy ktoś testował te naklejki na swoim moto? jak z jakością i wiernością z oryginałem?
mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie jak uzupełnić braki w owiewce powstałe przez starcie tworzywa w wyniku sznifu?
dziura
TDM User
Edynburg
60 km/h
Total Destruction Machine
«
Odpowiedz #42 :
Maj 05, 2010, 22:20:45 »
Cytat: fizol Maj 05, 2010, 17:36:27
mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie jak uzupełnić braki w owiewce powstałe przez starcie tworzywa w wyniku sznifu?
Jeżeli są to głębokie zadrapania (nie dziury) to możesz użyć specjalnej szpachli do plastików (jest elastyczniejsza od zwykłej) podem dokładnie zeszlifować i pomalować.
Marchewa
Przyjaciele
wielkopolska
250 km/h
«
Odpowiedz #43 :
Maj 06, 2010, 17:18:45 »
Nieźle też się sprawdza szpachlówka dwuskładnikowa z włóknem szklanym. Zdarzało mi się nią nadkładać ponad centymetr - oczywiście nie naraz.
Nie zdarzyło się, żeby odpadła.
Satrian
TDM User
Ostrołęka
120 km/h
«
Odpowiedz #44 :
Maj 06, 2010, 19:38:25 »
Ubytki w owiewkach najtaniej jest naprawiać przy pomocy zwykłej 40 watowej lutownicy. Użyjemy jej jako spawarki.
A jako spoiwa użyjemy się kawałka plastiku tego samego rodzaju co nasza owiewka np ABS (telefony komórkowe z takowego są wykonane). Sam osobiście wypróbowałem i metoda sprawdza się rewelacyjnie!!! Pod warunkiem dysponowania czasem i cierpliwością.
Tym sposobem można zalepiać ubytki a także sklejać owiewkę pękniętą na dwie części. Polecam wszystkim majsterkowiczom!
Pierwszy film z muzyką
http://www.youtube.com/watch?v=3vO0wp-wKtU&feature=channel
Strony:
1
2
[
3
]
4
« poprzedni
następny »
Skocz do: