Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Silnik i układ wydechowy
(Moderator:
Vivaldi
)3vd do kasty 4tx
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
Autor
Wątek: 3vd do kasty 4tx (Przeczytany 3235 razy)
Gaweł
TDM User
Piaseczno/k.W-wy
250 km/h
3VD '95
Odp: 3vd do kasty 4tx
«
Odpowiedz #105 :
Maj 03, 2010, 21:26:02 »
http://www.tdm.pl/forum/index.php/topic,1775.0.html
To Ci powinno kolego choć trochę pomóc i jeśli poruszysz do działania wyszukiwarkę forum pewnie coś Ci się jeszcze objawi
Powodzenia
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #106 :
Maj 03, 2010, 21:27:29 »
Cytat: Gaweł Maj 03, 2010, 21:26:02
http://www.tdm.pl/forum/index.php/topic,1775.0.html
To Ci powinno kolego choć trochę pomóc i jeśli poruszysz do działania wyszukiwarkę forum pewnie coś Ci się jeszcze objawi
Powodzenia
taaaa !!!
do wyrezania
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
klak1981
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #107 :
Maj 03, 2010, 21:50:32 »
Ten temat przerobiłem i w tamtym wątku choć jest na 7 stron niema nic konkretnego jak dla mnie. Konkretnie zastanawiam się jak pociągnąć elektrykę bo bez zmian się nie obędzie.
Gaweł
TDM User
Piaseczno/k.W-wy
250 km/h
3VD '95
«
Odpowiedz #108 :
Maj 03, 2010, 22:05:09 »
Jak to nie ma?
Czy nie jest konkretną informacją to, że ktoś dokonywał już takiej przekładki?
Masz to w pierwszych postach tego tematu. Napisz do Mańka, pewne udzieli Ci kilku szybkich wskazówek skoro zamieniał silniki.
No, a terrrra
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #109 :
Lipiec 11, 2010, 16:33:39 »
Historia wygląda tak:
W zeszłym roku kupiłem w bardzo dobrym stanie TDM '97, przebieg około 65tys, w tej chwili na zegarze jest 70. Na początku sezonu przegląd jak Bozia przykazała, zapłaciłem 370pln. Co tam było robione na tym przeglądzie? Mechanicy stwierdzili, że nie ma co specjalnie grzebać, wszystko chodzi równo i pięknie, gratulowali zakupu.
2 miesiące temu w silniku zaczęło coś cykać w okolicach 3tys obrotów. Silnik osłabł, nie przyspieszał, wkręcał się na obroty, ale uciekło kilka koni. Pojechałem znowu do warsztatu opowiedziałem co mnie boli, a że przerobiłem kilka tematów na forum to podpowiedziałem, że takie objawy to może być łańcuch rozrządu. Pan posłuchał, podrapał się po głowie i stwierdził, że teraz to nie ma czasu, i żebym przyjechał za tydzień. Zapytałem, czy jeśli to rozrząd to czy w ogóle mogę jeździć, na co pan odpowiedział, że tak, tylko żebym nie "robił łychy".
Motocykl raczej oszczędzałem i starałem się nie jeździć. Przyjechałem za tydzień, okazało się, że znowu nie mają czasu. Po następnym tygodniu Pan z warsztatu został sam, bo jego kolega wyjechał na wakacje, mam przyjechać za tydzień. Po powrocie okazało się, że kolega z wakacji pojechał prosto do szpitala i nie wiadomo kiedy wróci, ale za trzy dni będzie wiadomo. Tak mi zeszły kolejne 2 tygodnie gdy ciągle dowiadywałem się, że "za trzy dni". W końcu jak postawiłem ultimatum podali mi konkretny termin i jechałem do warsztatu. Niecały kilometr od garażu stanąłem na światłach. Przy wrzuceniu biegu w silniku coś łupnęło i zgasł. Odpaliłem, myśląc, że to wyjątkowo fatalnie wszedł mi bieg, może za słabo docisnąłem dźwignię? Jak okazało się w serwisie (po kolejnych 2 tygodniach, bo jednak powrót ze szpitala się przedłużał) na wale rozrządu wyłamał się jeden z zębów. Łańcuch był tak luźny, że napinacz nie dawał rady z jego naciągiem co w efekcie spowodowało nieprawidłowy napęd wału, zęby naszły na siebie i wyłamał się jeden z nich.
Nie mam zamiaru tutaj się spuszczać nad żenującym warsztatem i panami w nim pracującymi. Jak zabierałem motocykl to pan miał minę bitego psa i nie reagował właściwie w żaden sposób, który świadczyłby o jakimkolwiek poczuciu winy, jedyne co go interesowało to wsadzenie silnika od 3vd. Za usługi serwisowe (czyt. rozebranie silnika i diagnozę) musiałem zapłacić. Jak ktoś bardzo będzie chciał wiedzieć gdzie nie oddawać TDM to zapraszam na priv. Wałek kosztuje podobno 1200$, a w/g panów serwisantów nie opłaca się naprawiać tego silnika.
Problem mój polega na tym, że mam niesprawny motocykl do którego bardzo trudno zdobyć silnik. Wyczytałem, że 3vd właściwie nie opłaca się tu ładować i chyba racja, bo samemu też nie chciałbym mieć słabszej maszyny i to jeszcze z jakimiś karkołomnymi przeróbkami. Powiedzcie, czy bardziej opłaca się sprzedać motocykl za rozsądną cenę na części/ w całości do warsztatu?
? Czy szukać cierpliwie silnika?? Czy w ogóle jest jakaś szansa na naprawę???
Załamałem się, bo na wiosnę kupiłem garaż, a dzień przed tym jak okazało się jaka nastąpiła awaria kupiłem continentale roadattacki za ponad 1000pln, sezon w pełni, a motocykl stoi i się kurzy. Oddałem go do serwisu, żeby naprawić, a po prawie 2 miesiącach dowiedziałem się, że motocykl nie nadaje się w sumie do niczego. Jestem laikiem i nie znam się na silnikach, tym bardziej motocyklowych, ale wydaje m się, że panowie serwisanci istotnie przyczynili się do mojej sytuacji
Do kogo z takim problemem mógłbym uderzyć i z czym - wymiana silnika, motocykla, czy naprawa?
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h
TDM 900/2003
«
Odpowiedz #110 :
Lipiec 11, 2010, 17:36:06 »
Pogadaj z Kudłatym...
pechowo bo pojechał do sanatorium...
ikkyo
TDM User
Piła
250 km/h
Nic się nie stało-na szczęście upadłem na głowę
«
Odpowiedz #111 :
Lipiec 11, 2010, 19:26:39 »
Głowicę(używaną) kompletną od 4TX dostaniesz bezproblemowo i dość tanio.Jeśli chodzi o zębatkę na wał korbowy,to nie wiem czy jest wymienna,najlepiej faktycznie pogadaj z Kudłatym,bo o ile się nie mylę to ma silnik 4TX na części z obróconą panewką korbowodu.
Ja dążyłbym do naprawy
Ci którzy na trasie jadą wolniej niż ja to cioty
Ci którzy jadą szybciej to skończeni idioci
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #112 :
Lipiec 12, 2010, 11:42:10 »
Jestem laikiem w tych sprawach niestety. Pytałem się w innym serwisie (liberty motors) o ten wał i stwierdzili, że nie powinno się wymieniać na inny używany tylko jeśli już to nowy, nowy znowu jest tak drogi, że nie opłaca mi się go kupować, bo to cena połowy motocykla jak dla mnie. Najchętniej oddałbym sprzęta do jakiegoś kompetentnego warsztatu, który faktycznie by oceni organoleptycznie co da się jeszcze uratować i co warto z tym robić. Liberty motors jest drogie jak diabli, poza tym chyba nie chcieliby nawet się tym zająć. Nie mam pojęcia nawet gdzie warto w okolicach Łodzi oddać motocykl do rzetelnej naprawy/oceny. Jestem w tak zwanej ciemnej dupie.
Czekam na odp. Kudłatego.
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h
«
Odpowiedz #113 :
Lipiec 12, 2010, 11:46:55 »
Prawdę mówiąc, to nie bardzo mi się klei twoja historia, może dla tego że mało w niej precyzyjnych informacji. Z tego co zrozumiałem to moto miało przegląd i było wszystko cacy, więc ile kilometrów zrobiłeś po przeglądzie do awarii ?.
2. Na którym kole wyłamało ten ząb, bo są trzy
3. takie zużycie łańcucha najczęściej spowodowane jest przytarciem wałka rozrządu, więc czy zostało zdiagnozowane coś więcej.
4. silnik od 3vd w cale nie jest dużo słabszy od 4tx, raptem ok. 3-4 KM
Napisz coś więcej
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #114 :
Lipiec 12, 2010, 12:02:12 »
Pomiędzy przeglądem a awarią zrobiłem może z 1.5tys? Poza bardzo luźnym łańcuchem i wyłamanym zębem panowie o niczym więcej mnie nie poinformowali. Nie potrafię opisać bardziej dokładnie na jakim wale został wyłamany ząb, widziałem silnik w rozsypce (z resztą pierwszy raz), widziałem wyłamany ząb. Silnik jest w tej chwili bez płynów więc chyba mogę zdjąć dekiel, zrobię zdjęcie i wkleję.
bartura
TDM User
Manieczki
20 km/h
«
Odpowiedz #115 :
Lipiec 12, 2010, 19:10:00 »
dowiedz sie konkretnie co to za zab,
bo jesli to jast zab walka rozrzadu to niejest to az taki klopot ze znalezieniem go lub calej glowicy
a jesli okarze sie ze faktycznie cos bardziej konkretnego nawalilo,i nieoplaca sie go naprawiac to.................
dostanie silnika sprawnego od 4tx lub tak jak w moim przypadku trx(bo pasuje)moze byc cierzko,ale niejest to niemozliwe.
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #116 :
Lipiec 13, 2010, 16:09:46 »
Jak tylko będę miał więcej czasu wolnego to zejdę do garażu i zrobię fotkę, teraz jestem całymi dniami zawalony robotą. Zagadałem do Kudłatego, silnik już namierzyłem od 3vd, więc może coś się z tego wykluje.
---------
niestety brak silnika, ani 3vd, ani 4tx
Odświeżam temat: czy takie coś jest do naprawy?
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 18:05:52 wysłane przez willberth
»
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #117 :
Lipiec 29, 2010, 18:07:32 »
Poproszę o opinię jak wyżej.
bartura
TDM User
Manieczki
20 km/h
«
Odpowiedz #118 :
Lipiec 29, 2010, 19:28:07 »
jakim cudem to sie ulamalo ku.....mac
willberth
TDM User
Łódź
60 km/h
«
Odpowiedz #119 :
Lipiec 29, 2010, 20:27:07 »
no jak stwierdzili panowie z serwisu - łańcuch miał takie luzy, że nie napędzał odpowiednio zębatki itd...
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: