Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Silnik i układ wydechowy
(Moderator:
Vivaldi
)Wymina łancuszka nierzadu i reg. zawrów
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
3
[
4
]
Autor
Wątek: Wymina łancuszka nierzadu i reg. zawrów (Przeczytany 4045 razy)
lastone
TDM User
Skarżysko-Kamienna
120 km/h
Odp: Wymina łancuszka nierzadu i reg. zawrów
«
Odpowiedz #45 :
Listopad 17, 2009, 19:42:13 »
Cytat: elrond Listopad 17, 2009, 19:09:01
Co do uszczelek. Rozumiem, że wszystkie, oprócz tej pod pokrywę głowicy są to zwykłe uszczelki z "klingeritu"? Jeśli tak to zawsze jak mi coś się podrze dorabiam we własnym zakresie
Pod pompy są papierowe, niekiedy dorabiam uszczelki, ale oryginalne kosztują naprawdę niewiele i szykując się do tej roboty kupiłem gotowe. Pozdrawiam
witaj tak, jakbyś pierwszy raz witał,
żegnaj tak, jakbyś widzieć już nie miał,
żyj życie, jakbyś miał już nazajutrz
ze śmiercią twarzą w twarz stanąć
Kamillo
TDM User
Warszawa
120 km/h
«
Odpowiedz #46 :
Styczeń 02, 2010, 11:53:26 »
Wzbogacając forumową wiedzę podzielę się luzami zaworowymi po przebiegu 23 tys. w 900tce.
Na zaworach wydechowych było w normie, natomiast na wlotowych na dwóch 0.13 (na granicy) i na jednym 0.11, reszta ok. Polecam sprawdzać luzy po przebiegu ~24kkm.
sniper1512
TDM User
Przemyśl
20 km/h
4TX'00
«
Odpowiedz #47 :
Luty 17, 2010, 14:58:57 »
Witam. Właśnie stałem się posiadaczem TDM 850. Motocykl został sprowadzony z Włoch bez żadnej dokumentacji serwisowej. Więc sam zaczynam się pomału do niego dobierać. Mianowicie moje pytanie jest bardzo proste, chodzi o zdjęcie pokrywy zaworów, – w jaki sposób ją ściągnąć, czy wystarczy tylko zdemontować chłodnicę, czy należy cały silnik spuścić na dół. Po co demontuję ów pokrywę, a no zauważyłem popękaną uszczelkę pokrywy a przy okazji chcę zobaczyć, w jakim stanie jest łańcuch rozrządu i zmierzyć zawory. Proszę o małą podpowiedź. Z góry dziękuję.
hermis
TDM User
Bolesławiec
60 km/h
TDM 900 '04
«
Odpowiedz #48 :
Luty 17, 2010, 16:03:25 »
Kamillo , a słychać było coś w silniku, że postanowiłeś sprawdzić luzy?
Ja mam 27 tk i nie zagladałem, ale dałeś mi do myślenia
Manual mówi o 40 tk
Pozdrowionka
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
«
Odpowiedz #49 :
Luty 17, 2010, 18:44:40 »
No z tym zdejmowaniem pokrywy to nie tak szybko
Pomijam kwestię pozdejmowania owiewek.
Musisz zdemontować obudowę termostatu oraz odłączyć rurkę od płynu chłodzącego - tak więc trzeba spuścić płyn z chłodnicy.
Później krok po kroku demontujesz graty.
Zdejmujesz chłodnicę, przewody płynu chłodzącego itp.
Silnika nie trzeba opuszczać - da się wszystko zrobić od góry.
sniper1512
TDM User
Przemyśl
20 km/h
4TX'00
«
Odpowiedz #50 :
Luty 18, 2010, 15:01:49 »
Wielkie dzięki
elrond
dostałem się dzisiaj do zaworów i rozrządu
. Tak jak myślałem łańcuch do wymiany
. Mam jeszcze kilka pytań, mianowicie jak zdemontować cały napinacz. Jest tam mało miejsca i nie wiem czy odkręcać uchwyt pod czymujacy silnik, czy jest inny sposób. Druga sprawa jak powinny być ustawione koła, mam kilka znaków na tych kołach i mam mały problem. Jak ustawiam znak na wale to za cholerę nie mogę ustawić idealnie znaków na kołach. Może ma ktoś rysunek, z prawidłowym ustawieniem. Z góry dziękuję.
sniper1512
TDM User
Przemyśl
20 km/h
4TX'00
«
Odpowiedz #51 :
Luty 18, 2010, 17:00:35 »
Cytat: sniper1512 Luty 18, 2010, 15:01:49
Wielkie dzięki
elrond
dostałem się dzisiaj do zaworów i rozrządu
. Tak jak myślałem łańcuch do wymiany
. Mam jeszcze kilka pytań, mianowicie jak zdemontować cały napinacz. Jest tam mało miejsca i nie wiem czy odkręcać uchwyt pod czymujacy silnik, czy jest inny sposób. Druga sprawa jak powinny być ustawione koła, mam kilka znaków na tych kołach i mam mały problem. Jak ustawiam znak na wale to za cholerę nie mogę ustawić idealnie znaków na kołach. Może ma ktoś rysunek, z prawidłowym ustawieniem. Z góry dziękuję.
OK ustawienie kół zębatych juz mam znalazłem w manual TDM, teraz jeszcze odkręcenie napinacza.
elrond
TDM User
Kraków
120 km/h
4TX '99
«
Odpowiedz #52 :
Luty 18, 2010, 18:05:14 »
Co do odkręcania napinacza to da się to zrobić bez demontażu wieszaka ale trzeba mieć różne klucze imbusowe - nie tylko standardowy zestaw tych wygiętych, wtedy coś dopasujesz co da radę.
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h
«
Odpowiedz #53 :
Luty 19, 2010, 20:54:05 »
Cytat: elrond Luty 18, 2010, 18:05:14
Co do odkręcania napinacza to da się to zrobić bez demontażu wieszaka ale trzeba mieć różne klucze imbusowe - nie tylko standardowy zestaw tych wygiętych, wtedy coś dopasujesz co da radę.
Tylko po co utrudniać sobie życie, po za tym przy takich końbinacjach nie wiesz z jaką siłą dokręcasz napinacz więc łatwo o zerwanie gwintów a po za tym zdjęcie wieszaka to jakieś 40 sek. roboty.
fizol
TDM User
Poznań;Mochy
20 km/h
«
Odpowiedz #54 :
Marzec 04, 2010, 02:00:14 »
witam
ostatnio także zabrałem się za regulacje zaworów w związku z czym mam kilka pytań
1 Na kole magnesowym są dwa znaki pierwszy to dwie pionowe kreski a następnie po obrocie o parę stopni jedna pionowa kreska przy której znajduje się pozioma litera T. W literaturze wyczytałem ,że do mierzenia luzów najpierw ustawiamy lewy cylinder na kresce I, która oznacza GMP a przednia miało być H co oznacza zapłon. Rozumiem, żę chyba chodzi o te kreskę z literą T, jesli nie proszę mnie poprawić.
2 wyczytałem,że luzy w TDM-ie mają mają raczej tendencje do kasowania się czy to prawdda?? może ktoś wie z doświadczenia? bo mam dylemat a mianowicie po pomierzeniu luzów zawory wydechowe są ok ale ssące powinny być między 0,15 a 0,2 moje są pomiędzy 0,1-0,15(szczelinomierz 0,15 nie wejdzie a 0,1 wchodzi ze "sporym"luzem) więc nie wiem czy warto się za nie zabierać,
3 Napinacz łańcuszka jest na 4 miejscu od końcowego zakresu napinania (chyba łącznie jest 15 ząbków) czy kwalifikuje się do wymiany?
4 wszystko mam już rozmontowane i czy dużo pracy kosztuje wymienienie owego łańcucha?
dodam tylko że to TDMka z 1999 roku z przebiegiem 60 tyś km
Dzieki z góry za odpowiedz z pomocnymi wskazówkami:)
fizol
TDM User
Poznań;Mochy
20 km/h
«
Odpowiedz #55 :
Marzec 07, 2010, 20:16:07 »
niestety musiałem poradzić sobie sam... ale nie am tego złego co by na dobre nie wyszło:) A tak poza tematem czy ktoś orientuje się na którym mniej więcej polu znajduje się zapadka napinacza łańcuszka po jego wymianie? Jak co to mam jeden łańcuszek yamahy na sprzedaż, który trzymałem w zapasie a okazał się nie potrzebny
profbolek
TDM User
20 km/h
«
Odpowiedz #56 :
Sierpień 13, 2010, 21:27:49 »
Cytat: Kudlaty Luty 03, 2009, 22:15:44
Dodatkowo możesz zamówić sobie od razu napinacz łańcuszka rozrządu, w tych rocznikach były wadliwe.
No to chyba wszystko.
Miłej zabawy
W 2003 roku już były poprawione, jego napinacz to już chyba ten bez wady. Gnębiło mnie to od trzech miesięcy (odkąd mam tdm i poczytałem forum) i wreszcie wymieniłem w mojej 2002. Co prawda gość zapomniał porównać nowy 5PS-12210-10 do wyjętego napinacza z mojej tdm, ale mam stary przed sobą i gołym okiem widać różnicę do tego na zdjęciu czankete. Jutro jak naładuję akumulatorki spróbuję zamieścić zdjęcie, ewidentnie miałem jeszcze 5PS-12200-00.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2010, 16:50:06 wysłane przez profbolek
»
Strony:
1
2
3
[
4
]
« poprzedni
następny »