TDM ZONEFORUMTechnikaSilnik i układ wydechowy (Moderator: Vivaldi)Wymina łancuszka nierzadu i reg. zawrów
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Wymina łancuszka nierzadu i reg. zawrów  (Przeczytany 4064 razy)
Łojek
TDM User
Olsztyn
180 km/h

« Odpowiedz #15 : Styczeń 31, 2009, 10:14:04 »

czankete,
z racji tego, że w naszym maszynach luzy zaworowe
mają tendencję do zmniejszania, ja bym ustawił górne granice.
Poczekaj jeszcze na wypowiedzi kogoś bardziej doświadczonego,
bo nie wiem, czy to słuszna filozofia  deadbandit

Był TDM 850 jest XTZ 750 Super Tenere 
maciek
TDM User
Szczawno Zdrój
180 km/h

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

« Odpowiedz #16 : Styczeń 31, 2009, 10:32:29 »

Powiem szczerze , że trochę się zaniepokoiłem, ze przy takim przebiegu trzeba już regulować luz zaworowy (książka pisze co 40tys) - a jak widać po pomiarach czanteke w stosunku do fabrycznych ustawień - chyba trzeba . Ja mam w tej chwili najechane 21tys. i zastanawiam się czy przed sezonem jeszcze sprawdzić ten temat, czy trzepnąć jeszcze 7-8 tys i np. na koniec tego sezonu dopiero to robić . Może coś ktoś poradzić w tej kwestii?
czankete
TDM User
Gorzów Wlkp.
120 km/h

« Odpowiedz #17 : Styczeń 31, 2009, 15:34:50 »

...maciek ze sprawdzenia i regulacji zaworów przy 40000km yamaha nieoficjalnie wycofała się bodajże w 2004 roku, między innymi z tego powodu, że z praktyki wymagają one regulacji luzu nierzadko nawet już po 20000km - stąd nawet w rozmowie z pracownikiem serwisu uzyskałem informację, że w przypadku TDM 900 zaleca się sprawdzenie zaworów przy około 24000-25000km...
maciek
TDM User
Szczawno Zdrój
180 km/h

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

« Odpowiedz #18 : Styczeń 31, 2009, 15:42:39 »

no to trza regulować............... deadeekani
Bravo Jasiu
TDM User
Oleśnica
20 km/h
*

4TX '99

« Odpowiedz #19 : Luty 02, 2009, 22:28:02 »

trza regulować Macieju, w opisie TDM 900 w ŚM jest info , że zalecana jest inspekcja luzów zaworowych po przebiegu ok 22-24 tyś km
superfastmario
TDM User
Dzierżońców
250 km/h

XR600R motopompa

« Odpowiedz #20 : Luty 02, 2009, 22:44:59 »

Licha radzi do wentyli zaglądać co 20k km.
Ale nie do tych w kołach  deadgrin

yo

A brand new shiny pump
A technical machine
I worked until it was dark
Then I gave the pump a spark
Pump, pump the steel heart
Give it a jump, give it a start
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h

SHL M11 '64

« Odpowiedz #21 : Luty 03, 2009, 07:28:46 »

Ano  deadbeer Kolega, który miał nakulane 34kkm miał już podwieszone zaworki.

Vivaldi,
SHL M11 '64
czankete
TDM User
Gorzów Wlkp.
120 km/h

« Odpowiedz #22 : Luty 03, 2009, 16:39:28 »

...kwestię po jakim przebiegu dokonywać sprawdzenie i luzy zaworów mamy chyba za sobą - a ja dalej mam dylematy jak pozmieniać płytki i zastanawiam się czy aby ich nie "przyszlifować" - doradźcie...

...tak sobie myślę, iż w moim przypadku (zakładając, że dostępność płytek w typoszeregu rośnie co 0,05mm) regulując luz bez szlifowania na kilku zaworach będę miał kłopot ze zmieszczeniem się przewidzianym zakresie... deadflop
superfastmario
TDM User
Dzierżońców
250 km/h

XR600R motopompa

« Odpowiedz #23 : Luty 03, 2009, 20:02:57 »

Dlatego właśnie płytkowy rozrząd oddaje się w łapy serwisu motocyklowego.
Zawszem mają jakies płytki w zanadrzu na wymianę, ew muszą dokupić i za te mu już płacimy ekstra.

Poszukaj na allegro-są gdzieś do kupienia płytki zaworowe.

yo

A brand new shiny pump
A technical machine
czankete
TDM User
Gorzów Wlkp.
120 km/h

« Odpowiedz #24 : Luty 03, 2009, 20:31:48 »

superfastmario dzięki za radę, gdybym chciał oddać moto do serwisu to pewnie bym to zrobił a nie filcował się na forum, jednak prawdę mówią to liczyłem na poradę od kogoś doświadczonego, kto to sam już to robił - sądząc po braku konkretnych odpowiedzi zarówno w kwestii korekty luzu jak i stanu samego napinacza wnioskuję (bez urazy), że chyba nie ma na tym forum osoby, która samodzielnie od A do Z "przerabiała" temat regulacji zaworów....

....hmmm to, że na allegro są dostępne płytki też wiem i nawet rozważałem zakup całego zestawu (390zł) ale jak napisałem w poście wyżej mam dylemat co do tego, że posiadają one grubość rosnącą o 0,05 natomiast fabryczne dobierane były o 0,01 - tak przynajmniej podaje literatura...

...poza tym, w okolicy nie mam za bardzo gdzie oddać moto do regulacji, jedyny lokalny serwis (nawet nie firmowy Yamaha) nie ma dobrej opinii - o cenach nie wspominając - niestety chyba z powodu braku konkurencji. Drugi (kiedyś prawdziwy punkt napraw) obecnie zmienił się w sklep z używanymi moto wożonymi z zagranicy oraz sprzedażą chińskich skuterków. Tak więc jak widzicie nie mam za bardzo komu powierzyć swego długo wyszukiwanego sprzęta....
shaman9
TDM User
Radomsko/Wrocław
20 km/h
*

« Odpowiedz #25 : Luty 03, 2009, 20:58:36 »

Witam!
Jesli chodzi na łańcuszek rozrządu to nie ma co się nim przejmować przy takim przebiegu, tymbardziej ze napinacz ma jeszcze dużo zapasu. Ja swój łańcuszek wymieniłem dopiero przy 50 tys. A co do zaworów to faktycznie wymagaja regulacji. Ja bym nie szlifował zadnych płytek, bo są one utwardzane powierzchniowo i szlofowanie pozbawi je twardości i szybko ustawione luzy pojda w p.........u. Ja bym probowal pomierzyc i pozamieniac, a jesli nic z tego nie wyjdzie to pozostaje zakupic komplet plytek i poprostu powymieniac na odpowiednie.
superfastmario
TDM User
Dzierżońców
250 km/h

XR600R motopompa

« Odpowiedz #26 : Luty 03, 2009, 22:03:02 »

Widzisz, regulację śrubową mam w jednym palcu bo ćwiczyłem się na 16tu zaworach w swoim kawasaki a teraz ćwiczę na 4 w  suzuki.
Do płytek nigdy się nie dobierałem, bo stwierdziłem że skoro ma to być robione raz na 20tyś km to szkoda się z tym babrać samemu i napotykac takie problemy jak Ty teraz.

Jedyne co mogę Ci doradzić to wykonanie telefonu do Lichy.
On zawsze służy dobrą radą i nigdy nie wyszedłem żle na stosowaniu się do jego zaleceń.

yo

A brand new shiny pump
A technical machine
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #27 : Luty 03, 2009, 22:15:44 »

Regulacje zaworów to podstawy mechaniki pojazdowej.
Spróbuj tak:
1.Pomierzyć obecne luzy i  spisać
2. wyjąć płytki i zmierzyć-lub odczytać rozmiar
3. obliczyć o ile płytka ma być grubsza-cieńsza od tej co wymontowałeś aby uzyskać odpowiedni luz zaworowy i zapisać
4. sprawdzić czy którejś z płytek nie da się przestawić np. z zaworu wydechowego na ssący aby uzyskać odpowiedni luz ( zawsze to płytka mniej do wymiany)
5. Po obliczeniu wszystkich płytek do wymiany i spisaniu ich rozmiarów zadzwonić do yamahy w
Warszawie i zamówić potrzebne płytki w odpowiednich rozmiarach.
Jak się dogadasz to pewnie Ci wyślą je pocztą lub kurierem.
Dodatkowo możesz zamówić sobie od razu napinacz łańcuszka rozrządu, w tych rocznikach były wadliwe.
No to chyba wszystko.
Miłej zabawy deadbeer

czankete
TDM User
Gorzów Wlkp.
120 km/h

« Odpowiedz #28 : Luty 04, 2009, 17:01:13 »

...dzięki Kudlaty za podpowiedź - znaczy się jestem obecnie przy 2 punkcie według Twojego opisu. Jutro dzwonię do znajomego na "wyspy" by zamówić zestaw płytek 1,20-2,40 z grubością zwiększającą się co 0,05mm...

....mam jeszcze tylko jedno zapytanie - czy w 900 tak samo jak w 850 płytki mają średnicę 9,48???
(według tabeli w serwisówce 900 max grubość jest 2,40 jednak nigdzie nie dopatrzyłem się opisu średnicy)....
Kudlaty
TDM User
Międzyborów
120 km/h

« Odpowiedz #29 : Luty 04, 2009, 23:02:09 »

...dzięki Kudlaty za podpowiedź - znaczy się jestem obecnie przy 2 punkcie według Twojego opisu. Jutro dzwonię do znajomego na "wyspy" by zamówić zestaw płytek 1,20-2,40 z grubością zwiększającą się co 0,05mm...

Czankete, a poco Ci cały zestaw płytek jak w najgorszym przypadku potrzebujesz 10szt.
Strony: 1 [2] 3 4 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: