Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Modyfikacje i patenty
(Moderator:
Vivaldi
)Kufry, stelaże i inne - wszystko na temat
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
Autor
Wątek: Kufry, stelaże i inne - wszystko na temat (Przeczytany 12094 razy)
Mycha
TDM User
100lyca
250 km/h
Niedzielny kierowca
Odp: Kufry, stelaże i inne - wszystko na temat
«
Odpowiedz #285 :
Czerwiec 11, 2010, 09:56:16 »
Moim skromnym zdaniem te 2 dodatkowe pałąki dolne mają pomóc usztywnić mocowanie tylnego stelaża główne pod pasażera, jeśli miałby się na tylnym kufrze opierać. Przy jeździe solo nie widzę dla nich zastosowania, samo mocowanie płyty do bagażnika albo na monoracku wystarcza i jest mocne. Wydaje mi się, że te pałąki mogą być, choć nie muszą, jak się ma tylko tylny kufer, a jak dochodzą boczne kuferki to już byłoby za dużo żelastwa
.
mateuszm
TDM User
Nowy Sącz
20 km/h
«
Odpowiedz #286 :
Czerwiec 11, 2010, 21:45:02 »
Zrobiłem dzisiaj coś dzięki czemu kufer z całym stelażem już nie drży. Pomiędzy uchwyt pasażera a płytę pod kufer włożyłem całkowicie bez żadnego luzu i możliwości ugięcia metalowo-gumową poduszkę/tulejkę/odbojnik (cóś w tym stylu
) tworząc coś na zasadzie trzeciego punktu zaczepienia stelaża. Teraz nie boję się naładować do kufra parę kilogramów, bo wszystko siedzi o wiele bardziej solidnie i wspiera się na tym oryginalnym metalowym bagażniku.
Boczne stelaże zakładam bez tych pałąków- nie widzę uzasadnienia aby je montować.
Turbo Dymo Man 900
Mycha
TDM User
100lyca
250 km/h
Niedzielny kierowca
«
Odpowiedz #287 :
Czerwiec 14, 2010, 16:11:54 »
Imho stelaż boczny (przynajmniej Givi) wystarczająco usztywnia mocowanie podstawy górnego kufra i bagażnika, co pozbawia sensu mocowanie jeszcze tych pałąków, sprawdzałem wczoraj na swoim moto
.
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
«
Odpowiedz #288 :
Lipiec 01, 2010, 15:00:53 »
Hello!
Loknijta na fotki w galerii -
http://www.tdm.pl/index2.php/gallery/view/960.html
i powiedzcie czy wyjdzie tam boczny stelaż z kuframi i czy tłumiki nie są za wysoko przypadkiem?
Szukam bocznych kufrów, ale jak oglądam fotki to mam wrażenie, że tłumiki mogą mi zrobić pod górę jak będę chciał zapiąć kufry. Może ktoś ma podobne kominy i kufry zarazem?
Pozdrawiam
Sebaa
Kto umiera bogatszy ten wygrywa.
Życie jest pasmem straconych okazji.
sietmen75
TDM User
Wrocław
250 km/h
4tx
«
Odpowiedz #289 :
Lipiec 01, 2010, 16:06:02 »
Ikkyo ma takie kominy ...
http://www.tdm.pl/index2.php/gallery/view/560.html
zagadaj moze ma doswiadczenie z włoskimi stelażami
ZALETA TEGO MOTORU JEST TO IŻ JEST NA TYLE CIEZKI IZ WCZASIE DOSC DYNAMICZNEJ JAZDY NIE PODNOSI PRZODU DO GÓRY
(cyt. ogłoszenie
motocykl)
Mycha
TDM User
100lyca
250 km/h
Niedzielny kierowca
«
Odpowiedz #290 :
Lipiec 01, 2010, 18:44:40 »
Sebaa, zależy jakie kufry chcesz wozić. Może tak być, że jedynie 20 litrowe będą pasować
.
Może porównanie z tą fotką da Ci jakiś pogląd (tłumiki wprawdzie oryginalne ale widać z grubsza co z kufrem i odległościami, pomierzyć można):
http://www.tdm.pl/media/files/2edbb5e57c0070023c7ecf2b6c2fe5c9.jpg
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
«
Odpowiedz #291 :
Lipiec 01, 2010, 22:55:15 »
No te by mi weszły, wiesz co to za model i na jakim stelażu?
Sebaa
Mycha
TDM User
100lyca
250 km/h
Niedzielny kierowca
«
Odpowiedz #292 :
Lipiec 02, 2010, 11:27:54 »
No jasne, to przecież mój zestaw
. Masz pełny przewodnik:
- Kuferki Kappa K21N ->
przykładowy link
. Fajne wygodne na niedalekie trasy, np. jednodniowe.
- stelaż boczny Givi, seria PL do TDM900:
->
schemat mocowania
(na drugiej stronie jest przekładka kierunkowskazów, ale to całkiem niepotrzebne przy K21N, pałąk usztywniający oba boczne stelaże idzie pod błotnikiem i nie ma styczności z kołem nawet jakby się odkręcił, co jest mało prawdopodobne).
->
link do przykładowej aukcji
- w mojej galerii masz wszystko na tacy
->
link
.
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
«
Odpowiedz #293 :
Lipiec 02, 2010, 11:48:14 »
No dzięki
, własnie pooglądałem. Wysłałem też Ci priv
Pozdrawiam
Sebaa
MatiZ
TDM User
Rzeszów
180 km/h
BigDiversion
«
Odpowiedz #294 :
Lipiec 02, 2010, 12:02:04 »
Sebaa ya mysle ze spokojnie wpakujesz tam stelaz na 3 kufry np wingrack, przydało by sie go tylko przymierzyc. Co do kufrów to Kappy K21 sa spoko, sam o mały włos nie kupiłem ich do swojego VS1400 po reklamie Mychy ale.... sa to małe kuferki dedykowane głównie do chopperów i policyjnych Tigerów
. Jeżeli myslisz o jakis dalszych podróżach to pomysl o min 35L np Givi e360 lub inne. BTW mam na sprzedaż taki zestawik
http://allegro.pl/item1095452040_kufry_stelaz_yamaha_xj_600_diversion_hepco_givi.html
wiem ze sprzet masz z 07r a moje kuferki troche lat juz maja ale uwież mi z doswiadczenia ze w sezonie zakładasz je 2 góra 3 razy i wygląd (jak dla mnie ) nie ma przy takim czestym uzytkowaniu znaczenia zresztą to kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje
cena do obgadania gdybyś był zainteresowany
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2010, 12:06:03 wysłane przez MatiZ
»
Sebaa
TDM 900 '07
TDM User
Wolne Miasto Gdańsk
120 km/h
«
Odpowiedz #295 :
Lipiec 02, 2010, 12:16:32 »
Hey MatiZ, no o wingracku myśłałem, ale potem jakoś mi przeszło. Cały pic polega na tym, że ciężko jest coś przymierzyć, bo sklepy nie mają na półce takiego wyboru, a TDM popularnym motocyklem nie jest. A takie oględziny przez internet to wiadomo, są "mniej - więcej".
Osobiście zastanawiam się nad takim kompletem
Komplet Kappa
- jest do wzięcia za 1100 i na początek styknie. Do tego dorzucę jakiś centralny 47 - 52 LTR żeby mieć też na miasto. Na dalszy wyjazd jeszcze tankbag, a jeśli w pojedynkę to jeszcze do siedzenia można coś przytroczyć
Pozdrawiam
Sebaa
maryjan
TDM User
Kraków NH
60 km/h
«
Odpowiedz #296 :
Lipiec 02, 2010, 12:17:15 »
Witam,
Ja mam wydech puszczony wyzej niz orginał (coprawda w 4txie - zdjecia w galerii) a mieszcza mi sie kufry hepco 40 ltr. Tyle ze sam dorabiałem mocowania do stelaża hepco - jest przerwa od wydechu, a kufry sa na poziomie kanapy pasażera.
Jak zjadę na baze to porobię foto sprzetu z kuframi.
MatiZ
TDM User
Rzeszów
180 km/h
BigDiversion
«
Odpowiedz #297 :
Lipiec 02, 2010, 12:27:27 »
Sebaa, mysle ze dobry sklep musi miec na półce winga, pamietaj ze wingrack jest stelazem uniwersalnym i tylko adaptery nie sa uniwersalne wiec mozesz samego winga przyłozyc do 900 ale nie w tym rzecz.Co do tej oferty która mi podałes zwróc uwage na 2 rzeczy:
-stelarz masz tylko na kufry boczne, zapytaj czy mozna dołozyc stelaz pod kufer centralny (wydaje sie mi ze jest b potrzebny) chyba ze bedziesz go montował na fabrycznym spojlerze??
-kufry Kappy odbiegaja jakościowo od Givi - moim zdaniemwarto kupic Givi
pozdro
Mycha
TDM User
100lyca
250 km/h
Niedzielny kierowca
«
Odpowiedz #298 :
Lipiec 02, 2010, 13:20:46 »
Ja tylko dodam a'propos Kappy, że np. różnica przy K21N w stosunku do takich samych kufrów Givi polega na użyciu lakierowanej góry i innego znaczka z boku kufra, no chyba, że coś jeszcze mi umknęło
Kappa
Givi
.
Przynajmniej w przypadku tych kufrów jakość Givi nie odróżnia się od Kappy.
Te K21 boczne w połączeniu z topowym 42l lub więcej, nadają się w zupełności dla 1 osoby w trasę tak do tygodnia podróży. Skutecznie sprawdzone. W 2 osoby i dalsza traska to już faktycznie mało miejsca.
W sumie co tu dużo pisać, każdy i tak musi sam odkryć co do czego mu najbardziej pasuje. Ja bym się już na 42l boczne nie zamienił, a komu innemu nie podają się 21l. Uważam tylko, że umieszczanie przez producenta dla kufrów K21 dedykacji do chopperów jest małym nieporozumieniem. Kufry na chopperze nie wyglądają zgrabnie, może na dużym tyrustycznym cruiserze, do chopperów są dedykowane przede wszystkim skórzane sakwy
.
MatiZ
TDM User
Rzeszów
180 km/h
BigDiversion
«
Odpowiedz #299 :
Lipiec 02, 2010, 13:57:24 »
Mycha a ja widze róznice w jakości i bazuje tu przedewszystkim na dosiwdczeniach w uzytkowaniu Wingracka Givi i Kappy- otóz kappa jest tansza bo wykonana z tworzywa łacznie z płytą centralną oryg. Ta płyta pododuje ze kufer sie trzesie jak cholera-moze alu zmieniło by ta sytuacje... jeden plus to waga całego wingracka kappy-jakies 1kg mniej od givi 2:deadtop4: Zeby potwierdzic swoje przekonania o gorszej jakosci kappy to widziałem w Srebrnej Górze na 1 zlocie TDM w tym sezonie kufry Kappa(nie wiem czyje)takie jak podał Sebaa w poscie i mnie troche zdziwiło ze mimo swierzego wygladu odłaziły znaczki i jakas lakierowany element.....
Aha i ost sprawa 42L na bok to troche za duzo, mówie o obciazeniu dla moto, samego stelarza no i o gabarytach, 35l na side'a jest OK na 1 czy 2 zaradne os
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
« poprzedni
następny »