Start
Forum
Artykuły
Galerie
Ogłoszenia
Download
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
FORUM
Technika
Silnik i układ wydechowy
(Moderator:
Vivaldi
)Trzaski przy zmianie biegów (czy ten typ tak ma ?)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
Autor
Wątek: Trzaski przy zmianie biegów (czy ten typ tak ma ?) (Przeczytany 5560 razy)
Vivaldi
Moderator
Świecie, Bydgoszcz
250 km/h
SHL M11 '64
Odp: Trzaski przy zmianie biegów (czy ten typ tak ma ?)
«
Odpowiedz #75 :
Lipiec 22, 2009, 16:02:53 »
Cytat: archivi Lipiec 22, 2009, 15:37:53
jade np. na 4 biegu... wciskam sprzeglo, "przygazowka" i regukcja biegu kiedy obroty sa maksymalnie wysokie (w tej przygazowce)? oczywiscie nie mowimy o zmianach biegu z 3 na 2 przy predkosci ok 120km...
ja tak robię, zazwyczaj udaje się bez stuku i bez szarpnięcia.. Ale poćiwczę metodę ze wstępnym naciskiem na wajchę.
a inna troche sprawa... tez macie problem z poteznym trzaskiem na zimnym silniku przy wrzucaniu jedynki? (przetaczanie motocykla na sprzegle przed odpaleniem nie pomaga) dopiero jak sie silnik rozgrzeje to jedynka wchodzi cichutko...
Owszem, wynika to z klejenia tarcz na zimnym i zastałym oleju (szczególnie jak lejesz 20W).. Jak po zimie odpaliłem sprzęta, to spoooror się nagimnastykowałem ( i ujechałem) zamin jedynka dałą się wbić na postoju..
Vivaldi,
SHL M11 '64
ikkyo
TDM User
Piła
250 km/h
Nic się nie stało-na szczęście upadłem na głowę
«
Odpowiedz #76 :
Lipiec 22, 2009, 16:26:26 »
W mojej 3VD na zimno pomagało wciśnięcie sprzęgła na odpalonym silniku.Słychać było wtedy lekko klekoczący kosz sprzęłowy .Po jakiś 10-15 sek. klekotanie ustawało i jedynka wchodziła cichuteńko.
Ci którzy na trasie jadą wolniej niż ja to cioty
Ci którzy jadą szybciej to skończeni idioci
rockride
TDM User
Nowa Ruda, byłe Wałbrzyskie
180 km/h
Tyle dróg do przejechania a czasu tak niewiele,.:)
«
Odpowiedz #77 :
Lipiec 22, 2009, 17:26:03 »
Witam,..
u mnie trzaska zmiana z jedynki na dwójke. Trzaska i to sporo,..dzwiek jest taki jakby bieg wchodzil bez sprzegla. Dzieje sie to w kazdej sytuacji,..nie wazne czy dasz przygazówke i zmienisz bieg przy podobnej predkosci skrzyni i obrotów wału korbowego - zawsze jest jeb ! Najgorzej na zimnym,..ale z 1 na 2 na cieplym zawsze dziala tak duza sila ze zawsze mam głosne trzasniecie. Z 2 na 3 itd. slychac tylko "tyk", który ladnie informuje o zapietym biegu
Ponoc w BMW jest podobnie to sie tym nie przejmuje, co wiecej w Junaku M-10 na skutek notorycznie puchnacego sprzegła biegi wbijalem kiedys zawsze na sile, czesto bez sprzegla, które "wymiekło" podczas drogi. Po jakims czasie myslalem, ze w skrzyni wkoncu musza powypadac zeby,..-nic bardziej mylnego. Skrzynia wyglada jak z fabryki, choc nie wiem jakim cudem
Pozdr.
Piotrek
woof
TDM User
Legionowo
120 km/h
«
Odpowiedz #78 :
Lipiec 22, 2009, 17:44:23 »
aj... jak ci przy dynamicznej jezdzie i redukcji z 3 na dwa tylne kolo zblokuje to nauczysz sie uzywac miedzygazu...wlasni
e o to chodzi zeby wyrownac obroty silnika do danego biegu... a co do trzaskow to dajcie spokoj ona tak ma i tyle nie ma sie co przejmowac tylko jezdzic i koszystac.
aha i co do klejenia sprzegla to u mnie wystarczy 3 - 4 razy sprzeglo wcisnac i jedynka wchodzi jak w maslo;) (ale mam nowe sprzeglo takze moze to cos zmienia)
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 17:47:04 wysłane przez woof
»
4TX 96' + KN + Ksenon + Shark Exhaust + PIRELLI SCORPION + DID/Sunstar + HotGrip Oxford + masa innych ;]
LegionowskiMotocykl
.pl
- Z A P R A S Z A M
rockride
TDM User
Nowa Ruda, byłe Wałbrzyskie
180 km/h
Tyle dróg do przejechania a czasu tak niewiele,.:)
«
Odpowiedz #79 :
Lipiec 22, 2009, 17:55:22 »
Cytat: woof Lipiec 22, 2009, 17:44:23
aj... jak ci przy dynamicznej jezdzie i redukcji z 3 na dwa tylne kolo zblokuje to nauczysz sie uzywac miedzygazu..
Witam,..
pisalem o trzaskach a nie blokadzie koła,....poślizg bez miedzygazu to jasna sprawa...
Pozdr.!
Sławek
TDM User
sochaczew
20 km/h
«
Odpowiedz #80 :
Wrzesień 11, 2009, 08:35:06 »
Koledzy a ja mam taki problem przy włorzenia 5 biegu czasami musze dwa lub trzy razy próbować go wpychać nie zdarza się to cały czas ale jest to troche denerwujące i nie wiem czy jest to coś poważnego .
Jeżdzę 900
I proszę was o opinnie a moze TEN TYP TAK MA
raffik
TDM User
Katowice
180 km/h
TDM 900/2003
«
Odpowiedz #81 :
Wrzesień 11, 2009, 09:17:39 »
Cytat: Sławek Wrzesień 11, 2009, 08:35:06
Koledzy a ja mam taki problem przy włorzenia 5 biegu czasami musze dwa lub trzy razy próbować go wpychać nie zdarza się to cały czas ale jest to troche denerwujące i nie wiem czy jest to coś poważnego .
Jeżdzę 900
ten typ tak nie ma.
mnie zdarza sie wyskoczyc 4ka jak nie dociagne stopa do gory (ale to moj problem)
a biegi chodza bez problemowo...
zibitdm
TDM User
Tychy
120 km/h
«
Odpowiedz #82 :
Wrzesień 11, 2009, 10:02:18 »
Cytat: Sławek Wrzesień 11, 2009, 08:35:06
Jeżdzę 900
No nie zdarzało mi się nic takiego!!
dzięki Bogu z moją 900-tką wszystko jak najlepiej!!
www.motoplaza.pl
Sławek
TDM User
sochaczew
20 km/h
«
Odpowiedz #83 :
Wrzesień 20, 2009, 14:52:40 »
Problem rozwiązany wystarczyło podkręcić do góry dzwignie zmiany biegów bo zawadzałem butem i nie opadała do końca co powodowało ze bieg nie wchodzi.
Nieutek
TDM User
Świlcza (ok. Rzeszowa)
20 km/h
«
Odpowiedz #84 :
Kwiecień 13, 2010, 22:27:21 »
A tak ogólnie to biegi wg mnie w mojej TDMce ciszej wchodzą bez sprzęgła, a mianowicie zdecydowanym ruchem ręki puszczam gaz i w tym samym momencie ciągnę dźwignię zmiany biegów do góry. Efekt? Bieg zmieniony w ułamku sekundy, a lewa ręka nawet się skapnęła że jest zapięty wyższy bieg.
Kamillo
TDM User
Warszawa
120 km/h
«
Odpowiedz #85 :
Kwiecień 14, 2010, 00:34:16 »
To samo robię, tyle że ze sprzęgłem, z czasem można się przyzwyczaić i jest równie cicho i płynnie jak bez sprzęgła. Wiele już mitów powstało o zmianie bez sprzęgła, ale jestem zdania, że skoro jest to czemu by nie korzystać
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: