TDM ZONEFORUMTechnikaSilnik i układ wydechowy (Moderator: Vivaldi)Trzaski przy zmianie biegów (czy ten typ tak ma ?)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 6 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Trzaski przy zmianie biegów (czy ten typ tak ma ?)  (Przeczytany 5566 razy)
Leebros
Gość
« : Kwiecień 29, 2004, 22:48:05 »

Witam
Ponieważ nie mam do czego się przyczepić w mojej TDM, a jakoś naszła mnie wena pisania postów  wink , to chciałbym Was zapytać jak w waszych sprzętach wchodzą biegi. Po tych całych 60km które do tej pory nakręciłem moją yamaszką zauważyłem (a raczej usłyszałem) że podczas zmiany niskich biegów (szczególnie z 1 na 2 i 2 na 3) słychać trzaski. Czy to jest normalne,czy raczej coś może być nie tak?

za odpowiedz z góry serdeczne dzięki
pozdrawiam...
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 10:34:44 wysłane przez Vivaldi » Zapisane
bb
Administrator
Warszawa
250 km/h

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2004, 12:31:13 »

cześć,

powiem/napiszę krótko - ten typ tak ma. Po prostu. Trzeba się przyzwyczaić i z tym żyć. Chociaż od czasu do czasu udaje mi się "cicho" włozyć 3  Cool

pzdr
bb

There's no such thing as a good time for bad luck

----------------------
5PS '02
maciek
TDM User
Szczawno Zdrój
180 km/h

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2004, 21:34:18 »

W 100% potwierdzam-też na początku byłem lekko zdziwiony, ale po prawie 2-ch sezonach można się przyzwyczaić-taka uroda TDM-ek- a szczególnie roczników 92-96.U mnie trójka wchodzi prawie tak jakbym to robil bez sprzęgła, a czasami wogóle nie wiem , że już ją wrzuciłem  Smiley  Podobno w rocznikach powyżej 96 coś poprawili w tej kwestii, ale nie miałem okazji jeździć młodszym rocznikiem więc nie wiem-może koledzy coś więcej powiedzą. Także lać zupke, jeździć i korzystać!!!!
Szczepkowski Maciej
TDM User
Olsztyn
120 km/h

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2004, 20:24:15 »

A mnie to się nawet podoba takie głosne pykanie Dlamnie jest to cecha inwidualna tdm-y Smiley wink    
A pozatym jak bedziesz wżucał cicho trujkę to będziesz mógł się uważać mistrzem świata  Tongue  Tongue  Tongue

JAK TO MÓWIĄ W KUPIE SIŁA Smiley

http://www.bikepics.com/members/globtdm/
Darek
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2004, 20:25:43 »

Witam

Jako co by mówić o skrzyni to problem trzeciego biegu w 3VD jest i każdy (raczej każdy) tego doznał.Z mojej skompej wiedzy(remont skrzyni) mogę powiedzieć wam że nawet serwisowe "claim raporty" chyba ukrywały trochę źle zaprojektowany wodźik..a tak dokładnie wymieniałem i róźni się o około 3,5 cm od pierwotniaka.Więc zakładam że się poprawili wink
Szczepkowski Maciej
TDM User
Olsztyn
120 km/h

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2004, 20:29:51 »

Napisz man co działa się z trzecim biegiem (wyskakiwał? )  a co do wodzika to wkładałeś od nowszego modelu??

Darek
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2004, 20:51:16 »

Witam

Sutuacja była prostsza Maćku niż myślisz..Cięzka trójka..lekkie wyskoki wodzika przy podrywaniu do wyprzedzania..(Coś w rodzaju podszarpywania).Natomiast sprawca awantury został zamówiony z oryginalnych indeksów (ze strony "Riva"..jeszcze jak podawali indeksy evil ) więc zakładam że nastąpiła korekta w fabryce.

Pozdrawiam

Darek
maciek
TDM User
Szczawno Zdrój
180 km/h

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2004, 21:16:34 »

Hmmmmmmmm  , ja mam dokładnie właśnie taki objaw, jak opisujesz-czyli podrywanie na 3 przy wiekszym dodaniu gazu, ale na razie tego nie robię, bo mi to po prostu nie przeszkadza i już się do tego przyzwyczaiłem-to raz, a dwa , to nie chce mi się wyciagac i trachać silnika-mam nadzieję, że sięskrzynia nie rozsypie huh . Ciekawe ile Cię ta imprezka kosztowała w temacie poprawy pracy skrzyni he?
Szczepkowski Maciej
TDM User
Olsztyn
120 km/h

« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2004, 21:39:37 »

No to jednak prawda, Ja kiedyś słyszałem o trzecim biegu w tdm-ach że w modelach do 93 były takie problemy,
Jak możesz to podaj dokładną stronkę gdzie się zaopatrywałeś w części to może się komu co przyda.

Pozdrawiam

maciek
TDM User
Szczawno Zdrój
180 km/h

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2004, 21:46:30 »

No właśnie tak się składa , że moja to 93r.-namiary na stronkę z częściami pożądane!!!!
Szczepkowski Maciej
TDM User
Olsztyn
120 km/h

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2004, 22:58:45 »

hmm moja to 92 i nic się nie dzieje, a może ktoś już ingerował w skrzynkę, chociaż nic po silniku nie widać, ale stronka by się przydała bo chyba ślimaka potrzebował będę.

krzyss
TDM User
Kielce
20 km/h
*

« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2004, 23:17:19 »

witam

kupowac tam nie kupowałem ale spojrzeć można:
http://216.37.204.203/Yamaha_OEM/YamahaMC.asp?Type=12&A=75

Pozdrowienia
paweł fjr&xt660
Darek
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2004, 21:11:56 »

Cytat: maciek
Hmmmmmmmm  , ja mam dokładnie właśnie taki objaw, jak opisujesz-czyli podrywanie na 3 przy wiekszym dodaniu gazu, ale na razie tego nie robię, bo mi to po prostu nie przeszkadza i już się do tego przyzwyczaiłem-to raz, a dwa , to nie chce mi się wyciagac i trachać silnika-mam nadzieję, że sięskrzynia nie rozsypie huh . Ciekawe ile Cię ta imprezka kosztowała w temacie poprawy pracy skrzyni he?

Z całym szacunkiem ...jeżeli zazębią się dwa biegi to wyjście jest raczej jedno embarassed

P.s. Jak widzicie na Riva już nima indeksów....Ale micro..są w miare dostępne..ma ktoś pełne w pdf..najlepiej z korektą indeksów Huh??
Pozdrawiam
Marcin Marcinkowski
Gość
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2004, 21:44:11 »

Witajcie. Jest to moje pierwsze wystąpienie na stronie więc jak by coś nie tak to proszę o konstruktywną krytykę. W temacie "galopkasty" to właśnie miesiąc temu złożyłem silnik po wymianie zębatki trzeciego biegu + wodzik + przy okazji pierścienie + uszczelka pod głowicę + regulacja zaworów + łańcuch nieżądu = ok.1500 zet z robocizną.Głównym powodem wyskakiwania trójki jest załamnie krawędzi kłów na okrągło,a że zazębiają się one dosyć płytko to awaria będzie się pogłębiać. Jeżdzić z tym można lecz wykończymy wodzik który się może w ostateczności upierdzielić i wtedy będą jaja.Biorąc pod uwagę że wlaśnie trójka daje największą łychę przy wyprzedzaniu "rakietowym"jej wyskakiwanie jest poprostu nie wskazane bo ci z przeciwka mogą nas rozjechać.Myślałem o poprawianiu fabryki (żeby głębiej zaatakować kłami) lecz nic rozsądnego nie przychodziło mi do głowy,a nie uśmiecha mi się ponownie rozbierać całego!! silnika z powodu jakiegoś patentu-eksperymentu. Czułko TDMarcin
Marcin Marcinkowski
Gość
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2004, 22:16:07 »

Witajcie. Co do głośnego przełączania biegów 1-2-3 a nawet 4 w modelu 3vd to potwierdzam pogląd iż trzeba się nauczyć z tym żyć.Ten typ tak ma.Też nie miałem okazji przejechac sie 4TX wiec nie wiem jak ona to robi , ale bez poważnych zmian konstrukcyjnych  nie zlikwiduje się tej wady więc podejżewam że tez stuka. Na pocieszenie powiem że inne motorki (obojętnej marki) też stukają, strzelają w skrzynkę aż miło. Z moich doświadczeń wynika że najciszej mozna zmienić biega stosujac taki patent -prawie nie ujmując gazu na pół sprzęgła i blyskawicznie kopniecie w dzwignie. Lecz jakie to może mieć następstwa dla sprzęgła i zebatek tego nie wiem więc wolę włożyć korki do uszu i przełączać  tradycyjnie choć to czasami wstyd - szczególnie w mieście.  Czułko TDMarcin
Strony: [1] 2 3 ... 6 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: